Salvarea vine de la un român: Descoperirea medicală ce ar putea face viața mai ușoară oricărui suferind de Parkinson

de: Iulia Kelt
28 11. 2023

George Balmuș, un cercetător român de la Universitatea Cambridge, a făcut o descoperire remarcabilă în ceea ce privește sănătatea mintală a unor pacienți.

Descoperirea sa ar putea avea un impact major pentru mai bine de 6 milioane de oameni din întreaga lume, afectați de boala Parkinson.

Vezi și: Românul care și-a pus țara pe harta internațională a muzicii nu a uitat niciodată de unde a plecat. Sergiu Celibidache: „Îmi este sufletul plin de lași”

Un român le dă speranțe bolnavilor de Parkinson

Deși originar din România, George Balmuș susține că succesul său este rezultatul unei munci de echipă și individuale, însă este convins că în țara sa natală nu ar fi putut atinge astfel de rezultate, iar motivul principal ar fi investițiile reduse în cercetare, România ocupând ultimul loc în Europa din acest punct de vedere.

La laboratorul Institutului de Cercetare a Demenței din Cambridge, Balmuș și echipa sa au identificat un medicament revoluționar care ar putea lupta eficient împotriva bolii Parkinson.

„Această descoperire se bazează pe mitocondrii, care sunt esențiale pentru funcționarea celulelor. În cazul bolii Parkinson, aceste mitocondrii sunt afectate, iar noi am observat că prin eliminarea unei proteine numite USP30, putem elimina mitocondriile bolnave”, a declarat George Balmuș, potrivit Observator.

Cercetătorul român speră ca descoperirea sa să beneficieze în viitorul apropiat și de cei peste 70.000 de români afectați de Parkinson.

Vezi și: Konrad Bercovici, românul care l-a dat în judecată pe Charlie Chaplin: O luptă juridică cu arome de comedie

George Balmuș / Captură ecran Observator

De ce a plecat George Balmuș din România

Balmuș a ales să plece din România considerând că nu ar fi avut șanse să realizeze acest progres în țara sa de origine. Cu toate acestea, încă ține legătura cu Institutul de Neuroștiințe din Cluj-Napoca.

România se confruntă cu subfinanțare în cercetare, iar resursele și predictibilitatea finanțărilor reprezintă unele dintre principalele provocări. Țara ocupă ultimul loc în Europa la investițiile în acest domeniu, cu sume mult sub media europeană, după cum aminteam anterior.

Chiar și așa, Ministerul Cercetării intenționează să majoreze bugetul pentru anul viitor la 5,4 miliarde de lei, o creștere semnificativă față de anul precedent. În ciuda eforturilor, există îngrijorări legate de pierderea unor talente valoroase, cum este cazul lui George Balmuș, dar și al altora.

Vezi și: Românul care a inventat brățara ce salvează vieți: Cum pot fi găsite victimele dezastrelor naturale