Salarii de până la 5.000 de euro, în România: domeniul care suferă de o criză acută de personal și nu are legătură cu IT-ul

de: Alexandru Puiu
02 05. 2023

Puține domenii au fost atât de lovite de pandemie precum cel al transportului aeronautic. Foarte mulți angajații din branșă s-au reprofilat în doar câțiva ani și au ales să fugă de orice meserie asociată cu domeniul cu pricina. Între timp, salariile au explodat, dar criza de personal se va menține mult timp de acum înainte.

Lipsa de angajați din domeniul aeronautic este o problemă care ar trebui să se remedieze relativ urgent. Din păcate, perspectivele nu sunt optimiste, nici măcar după ce salariile din campaniile de recrutare actuale au început de la 1200 de euro. Din prisma condițiilor de angajare, studiile sunt mai puțin relevante, pentru că se fac cursuri. Pentru un însoțitor de zbor, de exemplu, important este să ai peste 157 de centimetri înălțime, să poți înota 25 de metri fără ajutor și să ai ”un aspect fizic plăcut”.

Sute de locuri de muncă disponibile cu salarii de mii de euro

Conform datelor agregate de BestJobs pentru Economedia, în România sunt disponibile la momentul actual 120 de poziții pentru Cabin Crew/Stewardesă/Însoțitor de zbor la companii precum Smartwings, Wizz și Emirates, cu salarii între 1200 și 2500 de euro net lunar, în funcție de experiență zboruri.

“Nu am identificat oferte pentru piloți, mai sunt câteva oferte de lucrători în aeroport – manipulant marfă, joburi in sales, lucrători în aeroport în Germania, referent vamal”, transmit reprezentanții BestJobs.

“Sectorul aeronautic a fost puternic afectat în pandemie, când, din cauza restricțiilor, turismul aerian a scăzut foarte mult, companiile fiind nevoite să apeleze la restructurări, iar o parte din personal a demisionat și chiar s-a reorientat către alte domenii. Apoi, pe măsură ce turismul s-a redresat, companiile au resimțit criza de personal și au început să amplifice căutările pentru specialiști și personal de suport, în 2022 fiind înregistrate cele mai multe astfel de oferte de joburi post-pandemie.

Anul acesta, cererea se menține constantă, însă observăm un interes crescut din partea candidaților, aceste joburi înregistrând cu 15% mai mulți aplicanți în ultimele două luni, comparativ cu începutul anului. În prezent, pe BestJobs sunt oferte pentru tehnicieni și lucrători în aeroport, personal administrativ în aeroport și însoțitori de zbor, la diverse companii aeriene, cu oferte salariale între 1.200 și 5.000 de euro, în funcție de experiență, numărul de zboruri sau angajator”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs

Toate companiile mari care activează în România în acest domeniu fac angajări, Ryanair, Tarom sau Wizz Air.

“Noi am făcut recrutări continue până în prezent şi vom continua să facem, pentru că România este o ţară cu o cerere destul de înaltă. Noi mereu avem nevoie de oameni acolo, pentru că aviaţia este o linie destul de dificilă sau mai bine zis interesantă, dar destul de obositoare în acelaşi timp şi avem mereu nevoie de persone noi. Noi am făcut recrutările şi avem un număr destul de bun, suntem pregătiţi pentru vară. Vom continua să facem recrutări mai departe şi cine este interesat să încerce domeniul aviaţiei este mereu binevenit. În România, avem peste 900 de însoţitori de bord, acum poate chiar mai mulţi – datele sunt de acum o lună -, iar piloţii sunt peste 300”, a explicat Valeria Bragarenco, Corporate Communications Manager în cadrul Wizz Air.

RyanAir are o zi a recrutării pe 11 mai la București pentru însoțitori de zbor cu următoarele cerințe:

  • Candidații trebuie să demonstreze că au dreptul legal de a lucra fără restricții în UE.
  • Trebuie să aveți o înălțime cuprinsă între 5″2 (157 cm) și 6″ 2 (188 cm).
  • Trebuie să puteți înota 25 de metri fără ajutor.
  • Este de ajutor dacă sunteți harnic, flexibil și aveți o personalitate sociabilă și prietenoasă.
  • Pregătit să lucrezi în ture.
  • Vă simțiți confortabil să vorbiți și să scrieți cu ușurință în limba engleză.

La Tarom, există și mai multe posturi disponibile, inclusiv pentru șef de Departament Administrativ și Aprovizionare, tehnicieni, mecanici și ingineri, respectiv însoțitori de zbor. Condițiile pentru personalul de cabină sunt următoarele:

– vârsta minima 18 ani;
– studii medii – absolvite cu diploma de bacalaureat;
– cunoștinte limba engleză (scris,citit,vorbit) – nivel avansat;
– deținere Atestat EASA de Membru al Echipajului de Cabina;
– raport medical valabil;
– aspect fizic plăcut;
– capacitatea de a-și păstra calmul în situații de criză;
– abilități de comunicare, spirit de echipă, atitudine pozitivă, disciplinată, echilibrată și demnă de
încredere;
– disponibilitate program de lucru neregulat;
– cunoștinte alte limbi străine de circulație internațională – constituie avantaj