Să bei multă apă te ajută la slăbit? Răspunsurile unui expert te vor lămuri

de: Anca Lupescu
28 08. 2023

Se spune adesea că atunci când încerci să slăvești, unul dintre lucrurile pe care ar trebui să le faci în fiecare zi este să bei suficientă apă – cel puțin 2 litri pe zi. Afirmația este că apa ajută la arderea caloriilor și la reducerea apetitului, ceea ce duce la pierderea în greutate.

Ajută apa la slăbit?

Dar deși ne-am dori cu toții ca lucrurile să fie atât de simple în ceea ce privește pierderea în greutate, din păcate există puține dovezi care să susțină aceste afirmații.

Mitul 1: apa ajută la arderea caloriilor

Un studiu mic, realizat pe 14 adulți tineri, a constatat că consumul a 500 ml de apă a crescut cheltuirea energetică în repaus (cantitatea de calorii pe care corpul nostru le arde înainte de exerciții fizice) cu aproximativ 24 la sută.

Deși acest lucru poate suna grozav, acest efect a durat doar o oră. Și acest lucru nu ar duce la o diferență semnificativă deloc. Pentru un adult  de 70 kg, ar utiliza doar 20 de calorii în plus – un sfert dintr-un biscuit – pentru fiecare 500 ml de apă băută.

Un alt studiu cu opt adulți tineri a constatat o creștere a cheltuielilor energetice doar atunci când apa era foarte rece – raportând o creștere foarte modestă de 4 la sută a caloriilor arse.

Acest lucru se poate întâmpla deoarece corpul are nevoie de mai multă energie pentru a aduce apa la temperatura corpului sau pentru a filtra volumul crescut de lichid prin rinichi. Și, din nou, acest efect s-a observat doar timp de aproximativ o oră.

Așadar, deși din punct de vedere științific este posibil, creșterea efectivă a caloriilor arse este infimă. De exemplu, chiar dacă ai bea în plus 1,5 litri de apă pe zi, vei economisi mai puține calorii decât le-ai consuma dintr-o felie de pâine.

De asemenea, este important să menționăm că toate aceste cercetări au fost efectuate pe adulți tineri sănătoși. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a vedea dacă acest efect se observă și în alte grupuri (cum ar fi adulții de vârstă mijlocie și cei mai în vârstă).

Apa băută în timpul mesei duce la reducerea apetitulu

Această afirmație pare, din nou, logică, în sensul că dacă stomacul este măcar parțial plin cu apă, va rămâne mai puțin spațiu pentru mâncare – ceea ce înseamnă că vei mânca mai puțin.

Mai multe studii susțin această teorie, în special cele efectuate pe adulți de vârstă mijlocie și în vârstă. De asemenea, acesta este motivul pentru care persoanelor bolnave sau cu un apetit redus li se recomandă să nu bea înainte de masă, deoarece acest lucru poate duce la subalimentare.

Cu toate acestea, pentru persoanele care încearcă să slăbească, știința este puțin mai complicată.

Un studiu a arătat că adulții de vârstă mijlocie și în vârstă au pierdut 2 kg într-o perioadă de 12 săptămâni când au băut apă înainte de mese, comparativ cu persoanele care nu au băut apă la masă.

Pe de altă parte, participanții mai tineri (între 21 și 35 de ani) nu au pierdut în greutate, indiferent dacă au băut apă înainte de masă sau nu.

Dar, deoarece studiul nu a fost realizat cu anonimat (când informațiile care pot influența participanții sunt păstrate confidențiale până după încheierea experimentului), participanții ar putea fi conștienți de motivul pentru care au băut apă înainte de masă. Acest lucru ar putea determina unii participanți să schimbe intenționat cantitatea pe care o mănâncă, în speranța că vor crește șansele de a pierde în greutate.

Cu toate acestea, acest lucru nu explică de ce efectul nu a fost observat la adulții tineri, așa că viitoarele studii trebuie să investigheze acest aspect, scrie sciencealert.

Astfel, deși apa poate avea unele efecte în reducerea apetitului, pare că acestea nu duc la modificări pe termen lung ale greutății – și ar putea fi posibil ca aceste efecte să fie rezultatul schimbărilor conștiente în regimul alimentar.

Apa singură nu este suficientă

Există un motiv destul de întemeiat pentru care apa în sine nu este foarte eficientă în reglarea apetitului. Dacă ar fi fost așa, oamenii preistorici ar fi putut muri de foame.

Dar, în timp ce senzația de apetit și de sațietate – să te simți sătul și să nu mai vrei să mănânci – nu corespunde perfect cu capacitatea de a pierde în greutate, ar putea fi un punct de plecare util.

Parte din ceea ce ne ajută să ne simțim sătui este stomacul. Când mâncarea ajunge în stomac, activează receptorii de întindere, care la rândul lor determină eliberarea hormonilor care ne spun că suntem sătui.

Dar, deoarece apa este un lichid, este eliminată rapid din stomac – ceea ce înseamnă că nu ne umple efectiv. În plus, datorită formei stomacului, lichidele pot ocoli conținutul semisolid digerat din partea inferioară a stomacului.

Acest lucru înseamnă că apa poate fi eliminată rapid din stomac. Deci, chiar dacă este consumată la sfârșitul unei mese, s-ar putea să nu prelungească neapărat senzația de sațietate.

Dacă încerci să mănânci mai puțin și să pierzi în greutate, consumul excesiv de apă poate să nu fie o soluție prea bună. Dar există dovezi care arată că atunci când apa este amestecată cu alte substanțe (cum ar fi fibrele, supele sau sosurile de legume), aceasta poate încetini viteza cu care stomacul își golește conținutul – ceea ce înseamnă că te simți sătul mai mult timp.

Dar chiar dacă apa nu ajută direct la slăbit, totuși poate contribui la pierderea în greutate, deoarece este cea mai sănătoasă băutură pe care o putem alege. Înlocuirea băuturilor bogate în calorii, cum ar fi băuturile răcoritoare și alcoolul, cu apă poate fi o modalitate ușoară de a reduce caloriile consumate zilnic, ceea ce poate ajuta în procesul de pierdere în greutate.