S-au schimbat banii în această țară din Europa, iar consecințele sunt usturătoare: cea mai ridicată inflație din UE

de: Alexandru Puiu
19 01. 2023

Mulți români au privit cu jind la Croația în momentul în care țara a reușit să treacă în ultima lună la moneda euro. Din păcate, de când s-au schimbat bani, prețurile au explodat în această țară, iar inflația este mai mare decât majoritatea țărilor din UE.

În ultimele săptămâni, s-a creat un conflict de proporții între autoritățile guvernamentale din Croația și mediul de afaceri, în contextul în care majoritatea comercianților au ignorat măsurile menite să contracareze majorarea prețurilor ca o consecință a tranziției la euro. Mulți au dat vina pe inflație pentru discrepanțele fabuloase dintre prețul în vechea monedă națională și valoarea de achiziție în euro.

S-au schimbat banii, s-au scumpit prețurile

Croația a renunțat la kuna în favoarea euro începând cu 1 ianuarie 2023. Imediat după, prețurile au explodat, în contextul în care comercianții au rotunjit în sus prețurile afișate. Această realitate a determinat Guvernul să intervină în piață începând cu 5 ianuarie, când au venit amenințările sub formă de amenzi, anulare a subvențiilor la energie și majorări de taxe, în cazul în care nu fac un efort de a reduce prețurile la nivelul pre-euro.

Comercianții insistă în continuare că nu au majorat prețurile pentru un profit mai mare, ci din cauza creșterii costurilor materiilor prime și a energie. Între timp, oamenii obișnuiți întâmpină probleme majore în a-și mai procura cele necesare traiului decent. Nu a ajutat nici faptul că rata anuală a inflație este de 10,8% în Croația, una dintre cele mai mari din UE.

Martin Evacic de la Asociaţia angajatorilor croaţi a spus că preţurile au crescut doar pentru un număr mic de produse. „În 2022 preţurile au crescut cu 15% până la 20%. Cu siguranţă nu au crescut în perioada conversiei”, a spus Evacic pentru media din Croaţia. „Nu cred că acesta este un război între Guvern şi comercianţi, asta este o presiune venită din partea Guvernului şi este nevoit să facă ceva pentru a opri inflaţia”, a spus Evacic, conform Economedia.

De partea cealaltă a baricadei, Igor Vujovic, preşedintele Asociaţiei consumatorilor croaţi, a spus că, zilnic, consumatorii se confruntă cu o creştere a preţurilor cu 5% până la 20%, în funcţie de produs. „Preţurile au devenit sălbatice”, a explicat oficialul. Un fenomen similar s-a întâmplat și în Slovenia în 2007, când a trecut la euro, dar inflația bruscă de 7 – 8% s-a diminuat după aproximativ trei luni.

Autoritățile din Croația nu pot decât să dea amenzi, 26.000 de euro pentru o companie și 1090 de euro pentru un comerciant individual, iar până acum, s-au acordat amenzi de 234.000 de euro. Din păcate, în urma investigațiilor, s-a ajuns la concluzia că peste 40% dintre firme au majorat în mod nejustificat prețurile.