S-a schimbat legea pentru toți românii care stau la casă sau apartament, încă o autorizație: amenzile sunt fabuloase

de: Alexandru Puiu
07 04. 2023

Cei mai mulți români, când aud de regularizare, se gândesc la factura de gaz sau de curent care vine la câteva luni. Din păcate pentru ei, autoritățile române tocmai au introdus în legea autorizația de regularizare, iar dacă lucrezi ceva în casă și o ignori, se lasă cu amenzi usturătoare.

În același document legislativ în care s-a eliminat necesitatea unei autorizații de construire într-un număr surprinzător de mare de scenarii, a fost introdusă o nouă hârtie. Nu de alta, dar în România, birocrația veche se înlocuiește cu birocrație nouă, cu noi nume și noi amenzi potențiale. De această dată, vorbim de autorizația de regularizare prin care se impune conformarea construcției la toate normele aplicabile și avizarea corespunzătoare a documentației, după cum se arată în Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor. Vorbim de un proiect legislativ care a fost deja adoptat de Guvern.

Ce este autorizația de regularizare

Conform avocatnet.ro, autorizația de regularizare va fi folosită în cazul construcțiilor neautorizate și prin care se va face intrarea în legalitate a acestora. Astfel, în situația în care au fost realizate lucrări cu nerespectarea autorizației de construire, titularul lucrării va avea obligația de a solicita emiterea unei autorizații de regularizare autorității administrației publice competente să emită și autorizația de construire.

Conform proiectului legislativ ce urmează să ajungă în Parlament, noua autorizație de regularizare va putea fi emisă doar în cazul clădirilor cu funcțiunea de locuințe unifamiliale cu regim de înălțime parter/ parter și etaj cu o suprafață de maximum 150 mp, care nu sunt monumente istorice și sunt situate în afara zonelor de protecție ale monumentelor istorice sau a zonelor construite protejate, pentru anexe ale locuințelor, anexe gospodărești sau anexe ale exploatațiilor agricole cu o suprafață de cel mult 150 mp și pentru lucrări de închidere a balcoanelor fără extinderea pe domeniul public.

Problema majoră dacă execuți lucrări de construcții fără autorizație este că, pe lângă amenzi sau alte tipuri de sancțiuni, autoritatea care a oprit executarea lucrărilor de mai angajează la câteva lucruri:

  • încadrarea lucrărilor în prevederile autorizației de construire;
  • obținerea unei autorizații de regularizare pentru lucrările executate fără autorizație de construire – doar în condițiile în care acestea se încadrează în reglementările urbanistice aprobate și dacă respectă cerințele fundamentale de calitate a construcțiilor;
  • desființarea lucrărilor executate fără autorizație de construire, în condițiile în care acestea nu se încadrează în reglementările urbanistice aprobate și/ sau nu respectă cerințele fundamentale de calitate a construcțiilor.

Vizavi de sancțiuni, executarea fără autorizație de construire, de desființare, de regularizare sau de modificare ori cu nerespectarea prevederilor acestora a lucrărilor de construire, de intervenție, de amenajare sau desființare va putea fi amendată cu sume cuprinse între 50.000 și 1.000.000 de lei, în raport cu gravitatea faptei și cu impactul asupra vecinătăților.