S-a rezolvat problema salariilor din România, este oficial. Noua lege a salarizării va stimula performanța, cum este posibil

de: Alexandru Puiu
19 10. 2023

Salariile din România, pentru marea majoritate a românilor, chiar și din rândul bugetarilor, nu asigură accesul la un trai decent. O nouă lege a salarizării la care se lucrează de mai multe luni la Ministerul Muncii își propune să remedieze această situație și, cel puțin în teorie, perspectivele sunt optimiste.

Conform datelor comunicate de Simona Bucura – Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, noua lege a salarizării din România își propune să introducă un mecanism amplu de limitare a modificărilor ad-hoc la salarii. Astfel nu-ți mai crește salariul odată ca la toată lumea. În schimb, se încurajează performanța individuală printr-un spor lunar.

Citește și: Compania de stat unde 80% din angajați câștigă salariul minim pe economie. Toți românii au o problemă cu ea, pare din secolul trecut

Noua lege a salarizării, rezultatul unor negocieri aprinse

Ministerul Muncii a atras atenția în această săptămână, printr-o postare pe pagina personală de Facebook, asupra faptului că au avut loc negocieri maraton pe noua lege a salarizării. În consecință, profesioniști din transporturi, din cadrul autorităților centrale, dar și din instituții cu autofinanțare și-au expus problemele din domeniile lor de activitate, iar acestea au fost luate în calcul.

„Ne dorim să avem o lege care să aducă claritate, iar pentru muncă egală plata să fie egală. Legea trebuie să aibă un mecanism de limitare a modificărilor ad-hoc. Va fi introdus un spor lunar care va încuraja performanţa. Rolul nostru este să venim cu politici active pentru forţa calificată de muncă”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu.

Citește și: Ce salarii au cei mai săraci bugetari din România: „Nu le pasă că avem studii și experiență”

Cum s-a ajuns la forma finală a legii salarizării

Ministrul Muncii a discutat cu profesioniştii din transporturile aeronautice, Apele Române, energie, Agenţia Nucleară şi Deşeuri Radioactive, turism, Agenţia Naţională de Integritate, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Curtea de Conturi, Consiliul Concurenţei şi sindicatele reprezentative ale acestor instituţii.

Toate dezbaterile și negocierile legate de salarii, în cea mai mare parte a lor, vizează salarizarea în sectorul bugetar. Cu toate acestea, sunt șanse mari să ghideze reforme importante și în rândul salariilor de la privat, să ofere niște referințe demne de urmat. Nu de alta, dar în cea mai mare parte a lor, provocările întâmpinate în cazul locurilor de muncă de la stat sunt similare și la privat. Inechitățile masive de salarizare sunt de asemenea prezente peste tot.