S-a dat legea pentru toți șoferii care au plătit taxa de poluare, taxa verde, timbrul de mediu: cum îți recuperezi banii în 2023

de: Alexandru Puiu
25 04. 2023

La mijlocul anului trecut, în România, a apărut un nou mecanism legislativ prin care românii care au plătit la un moment dat taxa verde sau taxa de poluare să-și poată recupera banii. Din păcate, acea inițiativă avea nevoie de norme metodologice pentru a-și face simțite efectele în piață. Între timp, s-au publicat și acelea.

Cei care nu au reușit să-și recupereze banii de pe taxa auto prin intermediul mecanismului legiferat în 2017, vor avea timp până în 2027 să-și vadă banii înapoi datorită legi apărute în urmă cu mai bine de nouă luni. De acum, se pot depune din nou solicitări pentru recuperarea banilor, odată cu publicarea normelor metodologice și apariția online a modelelor de documente necesare.

Cum îți recuperezi taxa auto în 2023

Stabilit prin OUG 93/2022, vara trecută a apărut un nou mecanism de restituire a fostelor taxe auto supranumite și taxe verzi sau de poluare. Acest sistem adițional de recuperare a banilor a venit ca o consecință a unei decizii din 2020 a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Autoritatea de la Bruxelles a stabilit la acea vreme că perioada de un an în care s-a putut cere banii de la stat prin mecanismul din 2017 a fost prea scurtă. Ce a lipsit pentru ca oamenii să-și vadă banii a fost publicarea unor norme metodologice de aplicare, norme care au apărut în această săptămână în Monitorul Oficial.

Pentru context, noul mecanism te ajută să-ți recuperezi bani de pe una dintre următoarele taxe auto: taxa specială pentru autoturisme și autovehicule (prevăzută de vechiul Cod fiscal), taxa pe poluare pentru autovehicule (prevăzută de OUG 50/2008), taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (prevăzută de Legea 9/2012) și timbrul de mediu pentru autovehicule (prevăzut de OUG 9/2013).

Noul mecanism rămâne în vigoare timp de 5 ani de la apariția OUG 93/2022, până pe 29 iunie 2027. Solicitările de restituire, pe baza cărora se dau înapoi atât banii achitați ca taxă auto, cât și dobânda pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii acesteia, vor trebui depuse la Fisc, conform Avocatnet.ro.

Printre altele, cererea trebuie să cuprindă în mod obligatoriu contul bancar în care urmează să fie restituită suma cuvenită, dar și elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului și ale autovehiculului, date precum marca, tipul și varianta mașinii, numărul de identificare și înmatriculare. În cazul în care nu s-a efectuat înmatricularea sau transcrierea dreptului de proprietate, în cerere se trece numărul de înmatriculare al autovehiculului de la momentul plății sumelor. Termenul legal pentru soluționarea cererilor este de 45 de zile de la înregistrare, urmând să fie comunicate apoi solicitanților, iar banii, virați în conturile bancare indicate la depunerea solicitărilor.