Rusia creează panică lângă România. Ce aduce în Marea Neagră

de: Cătălina Burghelea
13 03. 2023

Federația Rusă a dublat numărul de nave de război în largul Peninsulei Crimeea, anexată ilegal de președintele Vladimir Putin în 2014, trimiţând inclusiv două submarine dotate cu opt rachete de croazieră Kalibr, a anunţat Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei.

Rusia a mărit numărul de nave de război desfăşurate în Marea Neagră

Update 13 martie, ora 15.12. Kremlinul crește numărul de nave lansatoare de rachete pe care le are în Marea Neagră. Până luni, la ora 11:30, existau două nave și un submarin dotate cu un număr total de până la 20 de rachete, scrie Ukrainska Pravda, care citează Comandamentul Operațional din Sud.

Anterior, Moscova a detașat lângă România două nave dotate cu 16 rachete de croazieră tip Kalibr. Kievul avertizează că drone de recunoaștere rusești ar putea fi deja desfășurate în zonă.

Știrea inițială: Marina rusă a dublat numărul de ambarcațiuni dislocate în Marea Neagră, desfășurând inclusiv două submarine cu opt rachete de croazieră Kalibr la bord, conform Comandamentului Operațional Sud, transmite presa ucraineană.

„Numărul vaselor inamice în Marea Neagră s-a dublat. În prezent, 12 vase rămân la o distanţă sigură faţă de coasta controlată de Ucraina. Printre ele sunt şi două submarine cu opt rachete de croazieră Kalibr la bord şi trei nave mari de desant”, arată raportul Comandamentului.

Rusia ar pregăti noi tactici de atac cu rachete

Documentul mai precizează că ruşii desfăşoară operaţiuni de recunoaştere, pentru a stabili noi tactici de atac cu rachete. De asemenea, luni, forţele de invazie au atacat localităţile de pe malul drept al Niprului (Herson) și mai multe aşezări din regiunea Mikolaev, lângă cordonul Kinburn.

Citește și Rusia e deschisă la negocieri, dar cu o condiție. Cum poate să se termine războiul

Herson și suburbia Antonivka au fost bombardate de 15 ori, susține armata ucraineană. Loviturile rușilor au atins și Chornobaivka (raionul Bilozerka). Nu s-au raportat victime. Soldații ucraineni au ripostat cu focuri de artilerie şi rachete, reuşind să elimine 10 inamici şi să distrugă un mortier, plus trei tunuri, mai spune raportul consultat de Ukrinform.

Promisiunea lui Zelenski pentru ucraineni, la nouă ani de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea

Luni, 27 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a marcat împlinirea a nouă ani de la începerea ocupației ruse în Crimeea, afirmând că, „prin întoarcerea Peninsulei, vom restabili pacea”.

„Acesta este pământul nostru. Poporul nostru. Istoria noastră. Vom readuce steagul ucrainean în fiecare colț al Ucrainei”, a declarat el.

La 21 martie 2014, Crimeea a fost anexată ilegal de Federația Rusă, după triumful Revoluției EuroMaidan din Ucraina, care l-a înlăturat pe dictatorul prorus Viktor Ianukovici. În prezent, peninsula de pe coasta de nord a Mării Negre găzduiește Flota Rusă.

Ce șanse are Kievul să elibereze acest teritoriu ocupat de ruși

Kievul a promis, încă de la începutul invaziei pe scară largă, să returneze întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea. La 18 februarie, generalul american (r) Ben Hodges, care a comandat trupele SUA în Europa, a susținut că ucrainenii au șanse realiste să elibereze Crimeea ocupată de ruși până la sfârșitul verii, dacă primesc rachete cu rază lungă de acțiune.