Rusia emite un nou avertisment nuclear. Anunțul care pune pe jar Occidentul

de: Cătălina Burghelea
23 03. 2023

Viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a avertizat, miercuri, că riscul unei confruntări nucleare este la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii! Aflat la un eveniment intitulat „O lume fără START: ce urmează”, adjunctul lui Serghei Lavrov a declarat că „nu se pune problema” ca Rusia să restabilească deocamdată tratatul, criticând ceea ce el a numit „poziţionarea ostilă” a Washingtonului faţă de Moscova.

Rusia avertizează că riscul unei confruntări nucleare este la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii

Riscul unui conflict nuclear se află acum la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, a semnat, miercuri, ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Riabkov, notează agenția de presă de stat TASS.

„Nu aş vrea să mă lansez într-o discuţie dacă probabilitatea unui conflict nuclear este ridicată în prezent, dar este mai ridicată decât orice am avut în ultimele decenii, să spunem aşa”, a spus Riabkov.

Federația Rusă s-a angajat să menţină lumea „în siguranţă şi liberă” de ameninţarea unui război nuclear, a susținut oficialul de la Moscova, adăugând că lucrurile nu pot continua ca de obicei, având în vedere că Rusia se află acum „de facto într-o stare de conflict deschis cu Statele Unite”.

Riabkov a reiterat faptul că țara lui nu se abate „de la prevederile cheie, cele doctrinare și politice”. În opinia sa, statele non-nucleare, în special cele care nu sunt aliniate cu SUA, ar trebui „să cheme mai tare la ordine politicienii din capitalele occidentale, inclusiv Washington, care și-au pierdut absolut orice simț al realității”.

Apel la SUA să înceteze escaladarea războiului

Tot miercuri, Rusia a îndemnat Statele Unite să nu continue pe calea escaladării, a punctat Riabkov, comentând apelurile Congresului SUA de a furniza Kievului muniții cu dispersie. „Facem apel la partea americană să nu escaladeze (n.r. – conflictul)”, a spus el, răspunzând la o întrebare TASS.

Înaltul diplomat a mai subliniat că SUA și-au dovedit încă o dată implicarea directă în criza ucraineană, furnizând Kievului tot mai multe arme letale.

„Ei iau în considerare să furnizeze regimului de la Kiev sisteme și mai letale, cu rază mai lungă de acțiune, moderne, sofisticate. Astfel, Statele Unite se arată din nou ca o parte direct implicată în conflict”, a indicat Serghei Riabkov.

Federația Rusă nu mai face parte din tratatul New START cu Statele Unite

Luna trecută, președintele Vladimir Putin a suspendat participarea Rusiei la tratatul de reducere a armelor nucleare New START cu Statele Unite, în timpul discursului său anual mult amânat privind starea națiunii și adresat Adunării Federale.

Kremlinul a acuzat, în repetate rânduri, Washingtonul că a participat direct la războiul din Ucraina, furnizând arme Kievului. Mai mult, a prezentat invazia ca fiind o bătălie pentru supravieţuirea Rusiei.

Atât Washington, cât şi Moscova au afirmat că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie să fie purtat niciodată, dar conflictul din Ucraina a ridicat temerile privind o confruntare directă cu Occidentul.