Rusia a pierdut jumătate din tancuri. Cum vrea să le înlocuiască

de: Anca Lupescu
15 02. 2023

Rusia a pierdut aproximativ jumătate din cele mai bune tancuri ale sale în anul care a trecut de la invadarea Ucrainei și se străduiește să le înlocuiască, a declarat miercuri un important centru de cercetare, în timp ce Kievul se pregătește să primească tancuri de luptă moderne din Occident.

Ucraina primește tancuri, Rusia a rămas fără ele

Moscova și-a păstrat în mare parte intactă forța aeriană și ar putea să o desfășoare mai activ în următoarea fază a războiului, a declarat Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS).

În raportul său anual privind echilibrul militar, un instrument de referință cheie pentru experții în domeniul apărării, IISS a declarat că ratele de pierdere pentru unele dintre cele mai moderne clase de tancuri ale Rusiei au fost de până la 50%, obligând-o să se bazeze pe modele mai vechi din epoca sovietică.

„Nu produc și nu reactivează nici pe departe suficient pentru a compensa aceste rate de pierdere. Flota lor actuală de blindate de pe front este cam la jumătate față de mărimea pe care o avea la începutul războiului”, a declarat Henry Boyd, cercetător la IISS, pentru Reuters.

El a estimat pierderile de tancuri ale Rusiei între 2.000 și 2.300, iar cele ale Ucrainei până la 700.

Kievul ar trebui să primească aproape 100 de tancuri occidentale

Ucraina a obținut promisiuni de aproximativ 100 de tancuri occidentale moderne, inclusiv Abrams din SUA, Leopardul german și Challengerul britanic, ale căror capacități depășesc cu mult vechile modele rusești.

„Este foarte posibil ca acest lucru să se traducă apoi prin acțiuni mai puțin agresive și mai puțin încrezătoare ale tancurilor (rusești), deoarece echipajele sunt mai preocupate de nivelul de amenințare care li se prezintă”, a declarat Boyd.

Expertul aerospațial al IISS Douglas Barrie a declarat că Rusia și-a păstrat forța aeriană în mare parte nevătămată, operând la distanță din cauza apărării aeriene ucrainene eficiente și a unei aprovizionări insuficiente cu rachete tactice aer-sol cu rază scurtă de acțiune.

Dar el a spus că Rusia ar putea căuta să folosească mai activ puterea aeriană și, eventual, să își asume mai multe riscuri pentru a lovi orice concentrații de forțe ucrainene la sol.

„Una dintre provocările din perspectiva ucrainenilor este că, dacă trebuie să respingă o forță terestră rusă semnificativă sau să își grupeze propriile forțe… te lași vulnerabil la atacuri aeriene. În acel moment, rușii ar putea decide că vor suferi pierderi mai mari doar pentru a provoca pierderi și mai mari celeilalte părți”, a spus el.