Rusia trimite în război „piese de muzeu”. Experții spun că echipamentele funcționează

de: Anca Lupescu
08 05. 2023

Un tren de marfă încărcat cu tancuri se deplasează pe stradă. „Uau”, spune o femeie, îndreptându-și telefonul  spre convoi. „Acesta este al doilea tren, a mai fost unul la fel chiar înainte.”

Rusia trimite echipamente vechi în război

Videoclipul, care pare să fi fost filmat la sfârșitul lunii martie, arată tancuri sovietice vechi care sunt transportate, undeva în Rusia. Se știe că Moscova a scos din depozite echipamente militare mai vechi pentru a o ajuta să continue războiul din Ucraina, dar acestea sunt diferite.

Tancurile sunt T-55, un model comandat pentru prima dată de Armata Roșie a Uniunii Sovietice în 1948, la scurt timp după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Sunt atât de vechi, încât le poți găsi în muzee.

„Acesta a fost primul tanc de luptă principal folosit de Uniunea Sovietică în perioada Războiului Rece”, a declarat istoricul John Delaney, conservator senior la Imperial War Museum (IWM) din Duxford, Cambridge, în timp ce arăta unul dintre ele pentru CNN.

„Până în acel moment, aveai trei tipuri foarte distincte de tancuri, ușoare, medii și grele, care aveau roluri diferite pe câmpul de luptă”, a spus Delaney.

„De la jumătatea anilor ’50 încoace, a existat acest concept care a încercat să vină cu un tanc care să poată face un pic din toate și care a devenit cunoscut sub numele de tanc de luptă principal”.

Pentru Armata Roșie, acesta a fost T-55 și numeroasele sale variante, care mai târziu a devenit cel mai produs tanc din lume, cu peste 100.000 de unități construite. Ieftin, fiabil, ușor de utilizat și ușor de întreținut, a fost un pilon militar de bază din Egipt, China și Sudan, unde sunt încă în uz.

T-55, cel mai celebru tanc

În Europa de Est, acestea au fost folosite pentru a înăbuși revoltele din fostele țări ale Pactului de la Varșovia, rostogolindu-se pe străzile Ungariei în 1956 și apoi la Praga, capitala Cehoslovaciei de atunci, în 1968.

Dar în deceniile următoare, atunci când au fost desfășurate împotriva tancurilor construite în Occident – în unele conflicte arabo-israeliene, iar apoi în Războiul din Golf – nu au fost pe măsură.

„În primul Război din Golf, în 1991, de exemplu, tancurile americane și britanice doborau T-55 irakiene de la 23 de kilometri”, a spus Delaney.

Versiunea din interiorul sălii Land Warfare a IWM a fost construită în anii 1960 și a aparținut armatei est-germane. A fost achiziționată de muzeu după reunificarea Germaniei, Berlinul favorizând versiunile standard NATO, precum Leopard 1 și apoi Leopard 2 – pe care l-a trimis recent în Ucraina – și lăsând deoparte echipamentele sovietice învechite.

În momentul în care Rusia a început să-și scoată din uz propriile T-55 în anii 1980, mai existau încă peste 28.000 de astfel de tancuri, a declarat Delaney, adăugând că acestea au fost mai degrabă scoase la naftalină decât casate.