Românul care și-a pus țara pe harta internațională a muzicii nu a uitat niciodată de unde a plecat. Sergiu Celibidache: „Îmi este sufletul plin de lași”

de: Iulia Kelt
15 08. 2023

Sergiu Celibidache s-a născut pe 28 iunie 1912, la Roman, și a fost fiul lui Demostene Celibidaki, care a devenit ulterior prefect de Iași.

Muzicianul a început să studieze pianul încă de la vârsta de 4 ani, apoi a urmat liceul în Iași, într-un mediu plin de sensibilitate, care a lăsat o amprentă profundă în inima sa și l-a transformat în ceea ce avea să devină.

Sergiu Celibidache – imagine de arhivă

A intrat primul la prestigioasa instituție de învățământ Hochschule für Musik

În anul 1932, s-a înscris la Politehnica din București, dar a renunțat după primul an, hotărându-se să-și dedice timpul studiului muzicii și filozofiei. A decis să se mute la Berlin în 1936, unde a susținut examenul de admitere la Hochschule für Musik, clasându-se pe primul loc dintre cei 138 de candidați prezenți.

Sergiu Celibidache a urmat studii de compoziție și arta dirijatului sub îndrumarea profesorilor Heinz Tiessen, Thomas și Walter Gmeindel la Academia de Muzică, iar în paralel, la Universitatea din Berlin, a urmat cursuri de filozofie și matematică cu Nicolas Hartmann, Schering și Schuneman.

În timpul studiilor sale, a înființat o orchestră împreună cu colegii de la Conservatorul din Berlin, devenind un lider al vieții muzicale din oraș.

În timpul iernii dintre 1944 și 1945, în Germania, orice activitate publică teatral-simfonică a fost suspendată, sediul Filarmonicii fiind distrus de bombe, iar dirijorul Furtwängler, șeful instituției, s-a refugiat în Elveția. După război, în toamna anului 1945, autoritățile aliate au permis reluarea activității muzicale în diverse săli de cinema subterane, care au supraviețuit distrugerilor.

La acea vreme, Sergiu Celibidache a fost chemat să refacă Filarmonica din Berlin, preluând conducerea orchestrei în prima sa stagiune de după război.

În 1952, după revenirea lui Furtwängler la Berlin, Celibidache a devenit invitat permanent la concerte simfonice la Scala, La Fenice di Venezia sau Santa Cecilia din Roma. El s-a stabilit în capitala Italiei în 1953 și a rămas acolo până în 1960, continuând totuși turneele.

În anul 1979, Sergiu Celibidache a fost numit director muzical general și dirijor permanent al Filarmonicii din München, iar sub îndrumarea sa, aceasta a devenit una dintre cele mai apreciate orchestre din lume.

Sergiu Celibidache – imagine de arhivă

S-a întors în România după Revoluție

„Mi-e sufletul plin de Iaşi, acolo mi-am petrecut adolescenţa, acei ani sunt un capital ne-nchipuit de valoros pentru mine. laşiul, cu străzile lui, cu amintirile marilor oameni de cultură, cu anii de studiu. Sunt dator să restitui acum sporită zestrea ce mi-a fost dată în România”, declara Sergiu Celibidache în anul 1978.

El s-a întors în România la scurt timp după Revoluția din 1989, mai exact în februarie 1990, pentru a conduce Orchestra Filarmonicii din München într-un concert pe scena Ateneului Român.

„Faptul că astăzi mă găsesc din nou la București, între românii mei, ca să fiu sincer nu pot spune că îmi umple inima de bucurie. Când am auzit că proiectul unei călătorii de felul acesta se aliniază la orizont mi s-a părut absolut exagerat, acolo unde totul fumegă, unde regimul a permis să se întoarcă lumea pe dos și încă până în seara de astăzi nu sunt bucuros sau fericit că mă găsesc la București ca să fac muzică.

Faptul important mi s-a părut însă nu atât concertul, cu conținutul lui spiritual, sau proba că orchestra filarmonică din Munchen este una dintre cele mai bune orcheste din lume.

Pentru mine importanța acestei vizite se află altundeva. Politicienii români trebuie să afle că ce se întâmplă în România nu mai este în afara Europei, departe, și ce se întâmplă în România se poate afla în orișice altă țară, deci asta este important. Ne-a scăpat de distanța anonimă și suntem și noi astăzi în centrul unei atenții politice generale. Dar eu nu mă ocup de politică și nu pot juca niciun rol de importanță politică, am chiar o repulsiune politică. Pe cât de mult îmi place muzica, pe atât de puțin stimez politicienii”, a declarat Celibidache, la momentul respectiv.

Sergiu Celibidache s-a stins din viață la data de 14 august 1996, la vârsta de 84 de ani, în satul La Neuville-sur-Essonne, unde locuia alături de soția sa, pictorița Ioana Celibidache.