Românii și plafonarea facturilor la energie. Cu ce costuri vine această ”favoare” din partea statului români, cine are de pierdut

de: Alexandru Puiu
05 12. 2023

Plafonarea prețului la energie a fost o veste foarte bună pentru pentru mulți români încă de anul trecut, când au explodat facturile pentru cei mai mulți dintre noi. Din păcate, aplicarea aceleiași măsuri a băgat foarte mulți furnizori în faliment, a dus la întârzierea masivă a facturilor și, în final, probleme financiare masive.

Dincolo de aspectele negative însă, plafonarea s-a reflectat în costuri de aproximativ 15 miliarde de lei anul trecut pentru autorități. În 2023 vor ajunge la 9 miliarde de lei, iar anul viitor, vom vorbi de aproximativ trei miliarde de lei.

Citește și: Se întâmplă de la 1 ianuarie cu facturile la energie ale românilor. Cea mai nouă lovitură pentru bugetul vulnerabililor

Ce se întâmplă cu criza energetică, prețul la gaz și curent

„Preţul gazelor şi energiei electrice a scăzut faţă de vârful crizei energetice. Această schemă ne costă mai puţin. Dacă acum un an a costat la 15 miliarde de lei, anul acesta ne va costa în jur de nouă şi anul viitor, în jur de trei. De ce am insistat să păstrăm schema de compensare – plafonare, tocmai că evoluţiile în piaţa globală sunt impredictibile, e un conflict în Ucraina, e un conflict în Orientul Mijlociu, nu ştiu ce va face Iranul sau Arabia Saudită, dacă acest conflict se va extinde.

Şi atunci decât să-i supui pe români unei presiuni, unei incertitudini din perspectiva preţului la factură e o schemă care funcţionează, e asigurat al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană pentru consumatorul român şi aproximativ cinci milioane de gospodării au plătit 35 de lei la curent electric pe lună”, a explicat Sebastian Burduja într-o intervenție la Prima News, întrebat dacă rămâne subvenţia pentru preţul la energie în condiţiile în care sunt probleme la buget sau cu ţinta de deficit.

Citește și: Cum lovesc măsurile fiscale în buzunarul românilor. Siguranța alimentării cu electricitate și gaze naturale, în pericol

Câți bani cheltuiește statul român cu plafonarea prețurilor la energie

„Vă spuneam, anul ăsta a undeva la nouă miliarde de lei.  Acum, în total, schema a costat undeva la 21-22 miliarde de lei. E adevărat, trebuie să ştim cu toţii diferenţa între preţul la factură şi preţul din piaţă a fost şi este suportată de furnizori şi furnizorii vin către Ministerul Energiei şi către Ministerul Muncii şi sunt cele două ministere care decontează aceste facturi după validare de către ANRE, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul energiei şi ne spun aveţi să ne daţi bani.

Avem să le dăm bani, în momentul ăsta doar Ministerul Energiei are undeva la 1,8 miliarde de lei datorie către furnizori. Furnizorii s-au dus către bănci, au făcut credite, au costuri cu dobânzile, au o expunere destul de mare în sectorul bancar, deci e o situaţie care nu e uşor de gestionat, dar cred că în următoarele luni putem să o degrevăm şi mizăm pe faptul că la început anului viitor, cu un nou buget, vom putea să recuperăm din aceste sume datorate”,  a mai precizat ministrul Energiei.