Românii scot banii de la saltea și cumpără apartamente „la greu”: Piața imobiliară din București, mai fierbinte ca vara
Deși suntem intrați bine în toamnă, piața imobiliară din Capitală clocotește mai ceva ca în toiul verii.
Cele mai noi date de pe piața de profil arată că nu e nici vorba de criză, așa cum au prezis mulți economiști. Din contră! Sectorul de real estate pare să-și revină la fel ca Pasărea Phoenix, acum în prag de iarnă.
Piața imobiliară a scăpat de criză
Specialiștii în imobiliare vorbesc cu entuziasm despre evoluția cererii, cel puțin pe marea piață din București. Se pare că momentul dificil din 2022 a fost depășit, ne asigură experții.
„La nivelul pieţei din Bucureşti cererea şi-a revenit faţă de scăderea dramatică de anul trecut, din trimestrul al doilea. În acea perioadă perspectivele erau sumbre: război la graniţa noastră, inflaţie galopantă, dobânzi în creştere, trend ascendent al preţurilor. Iată că totuşi piaţa a arătat maturitate şi rezilienţă, şi chiar dacă nu am ieşit încă din zona de risc, avem motive sa privim cu ceva optimism perioada următoare.
Sperăm ca impactul noilor modificări fiscale nu va fi de natură să afecteze parcursul pieţei, şi dacă va fi aşa, atunci vom putea vedea un 2024 benefic pentru piaţa rezidenţială”, a declarat Dan Niculae, Managing Director, Imobiliare.ro Finance, în cadrul evenimentului Residential Conference – The Future of Quality Living, organizat de BREC în această săptămână, la Bucureşti.
În cazul în care nu ai bani cash de un apartament, dar îți dorești, află de aici dacă poți lua un credit ipotecar pe veniturile din străinătate.
Vestea e rea pentru unii români
Dacă cererea și-a revenit, acest lucru reprezintă o veste rea pentru românii care planificau o achiziție în viitor, bazată pe o iminentă ieftinire. În mod normal, dacă cererea ar fi continuat să se mențină scăzută sau chiar în declin, pe o piață firească ar fi apărut scăderile de preț.
Ei bine, mulți români pariază pe această carte, din 2022, și așteaptă și la ora actuală ca proprietarii să fie mai puțin pretențioși și să mai lase din preț.
Situația se complică pentru românii care așteptau ieftiniri în imobiliare
Din nefericire pentru ei, se pare că așteptarea nu va avea efectul pe care l-au vizat. Revenirea cererii anulează șansele de a avea parte de tăieri de prețuri în sectorul imobiliar autohton, cel puțin pentru moment.
Mai mult, se consemnează o scădere a ofertei de pe piață, aspect ce complică și mai mult lucrurile pentru aceste persoane.
„Datele prezentate arată o scădere clară a ofertei de 26% în T2 2023 faţă de T2 2022 şi 12% în T2 2023 faţă de T1 2023. Dificultatea autorizării noilor proiecte, dat fiind blocajul urbanistic din Bucureşti, va determina o scădere accentuată a ofertei de locuinţe noi şi o presiune pe preţ”, a spus Despina Ponomarenco, preşedinte BREC.
Vezi aici care e prețul „corect” pentru un apartament în România, în funcție de cât câștigi.