Românii nu mai au bani de imobiliare, dar nu renunță la pretenții
Conform celor mai recente date venite din zona imobiliară și bancară, a scăzut interesul românilor pentru creditare în vederea achiziționării unei locuințe. Totuși, când e vorba despre preferințe, ai noștri mențin sus nivelul așteptărilor.
În pofida faptului că mulți români nu-și mai permit astăzi achiziționarea unei locuințe, pretențiile lor legate de piața imobiliară rămân la cote ridicate.
O analiză Storia.ro ne arată că românii noștri țin cont de multe aspecte atunci când își manifestă interesul pentru o anumită proprietate. Printre altele, anul în care a fost ridicat imobilul reprezintă un pilon principal în luarea unei decizii. Oamenii preferă casele și apartamentele ce nu au trecut prin tragicul cutremur din 1977 și își doresc locuințe construite după acest moment, gândindu-se la siguranța lor și a celor dragi.
N-avem bani să ne mai cumpărăm locuințe, dar avem pretenții
„În luna mai 2023., cele mai multe anunțuri vizualizate au fost pentru locuințele cu două camere (41%), urmate de trei camere (30%) și garsoniere (16%). Anunțurile care listează proprietăți cu patru camere au fost vizualizate în proporție de 13%.
În ceea ce privește anul construcției, 37% dintre anunțurile vizualizate au fost pentru locuințele construite între 1977-2000, 28% pentru cele construite după 2021, 18% pentru proprietățile construite între 2001-2020 și 17% pentru cele realizate înainte de 1977. Interesul pentru locuințele noi (construite după 2021) a crescut față de aceeași perioadă a anului trecut. Dacă în luna mai 2022, 23% dintre căutări erau pentru locuințele construite după 2021, în luna mai a anului curent anunțurile cu apartamente noi au fost vizualizate în proporție de 28% din totalul de căutări”, potrivit analizei.
Referindu-se în mod particular la situația din Capitală, specialiștii notează că 80% dintre căutările din luna mai au fost pentru apartamente și 20% pentru case. Locuințele cu două camere au fost cele mai populare, fiind căutate în proporție de 43%, urmate de cele cu trei camere – 30% dintre căutări. Anunțurile cu garsoniere au fost vizualizate în proporție de 16%, iar proprietățile cu patru camere în proporție de 11%. Comparativ cu luna mai 2022, se observă creșteri pe toate segmentele de căutări, cele mai mari înregistrându-se la garsoniere (+29%) și la locuințele cu două camere (+23%).