Românii, îngropați în datorii de statul român: cum a ajuns fiecare dintre noi să datoreze 7.500 de euro, în premieră

de: Alexandru Puiu
18 05. 2023

România nu a avut niciodată o datorie publică mai mare decât la momentul de față, autoritățile s-au împrumutat fără niciun fel de control deja de câțiva ani și, astfel, am ajuns la 700 de miliarde de lei în minus. Deși respectiva valoare ți s-ar putea părea abstractă, un lucru este sigur. Fiecare român datorează 7500 de euro.

Peste 143 de miliarde de euro sau 700 de miliarde de lei trebuie să plătească statul român sub formă de datorie publică. Atât de mare a fost nivelul de inconștiență al autorităților încât, din 2018 și până în prezent, în doar 5 ani, datoria publică a României s-a dublat și a ajuns să reprezinte peste 50% din PIB.

Niciodată nu am fost atât de datori

Conform Digi24, România are cel mai mare nivel al datoriei publice din toate timpurile de departe. Practic, statul consumă tot ce produce plus jumătate, iar acel supliment vine din împrumuturi externe și interne. Doar în primele trei luni din acest an, Guvernul a împrumutat 71 de miliarde de lei, deși estimările erau de 158 de miliarde de lei pe întregul an.

Din motive aproape imposibil de înțeles, ministrul Finanțelor nu este deloc îngrijorat și a oferit asigurări că nu vor fi luate măsuri dure de austeritate și nu ne vom confrunta cu tăieri de salariu. „Ați văzut prognoza de primăvară care ne spune că datoria va fi 45,6% la final de an. Ce e în dinamică e o creștere a datoriei publice la 50,1 în februarie, e o creștere conjuncturală. Am prefinanțat masiv necesarul României să acoperim vârfurile de plată. Sunt șase vârfuri de plată. În iulie 11 miliarde și tot așa… rostogolire de datorie. Până stingi ai o suprapunere de datorie publică.Va apărea mâine (marți – n.r.) și PIB la trimestrul 1. Lucrurile nu sunt de îngrijorare, dar să recunoaștem că am plecat de la nivel de datorie foarte ridicat. De la 49,8%. Evident că apar aceste situații într-o lună se depășește 50% și în lunile următoare își revine. Ca pondere în PIB o să scadă și va ajunge 45,6 la final de an.”, a explicat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Florin Cîțu a sintetizat un pic mai simplu realitatea autohtonă, afirmând că dacă ai un deficit mai mare decât anul trecut, este clar că mergi în direcția greșită. „Ai un deficit mai mare ca anul trecut este clar că mergi în direcția greșită. Reducerea deficitului bugetar se poate face printr-o colectare mai bună. Am văzut că acest lucru nu se poate când ai mai multe taxe și atunci e nevoie de reducerea cheltuielilor. Și acolo e mult de făcut. Ar fi ajutat reformele din PNRR ale pensiilor și salariilor, ar fi redus aceste cheltuieli și ele trebuie făcute acum. Mai avem timp dar nu foarte mult 1-2 luni, după aceea este foarte mult de corectat. Cu cât înaintăm și lăsăm situația așa cum este, cu atât costurilor vor fi mai mari și mai dureroase.”, a declarat Florin Cîțu pentru sursa citată.