Românii care primesc 700 de lei gratis de la stat, venitul minim de incluziune. Cum se calculează, unde depui cererea

de: Alexandru Puiu
25 10. 2023

În țara noastră, există milioane de români vulnerabili nevoiți să trăiască la limita subzistenței. Mulți dintre ei nu au unde să se angajeze sau din cauza unor probleme de sănătate nu pot s-o facă. În cazul lor, supraviețuirea este ancorată în ajutoare financiare precum venitul minim de incluziune.

Introducerea venitului minim a fost gândită pentru a asigura un trai de nivel minim pentru indivizii și familiile care se află în dificultate. Acesta este format din diverse categorii de ajutoare financiare, iar scopul este de a acoperi necesitățile de bază al beneficiarilor. În mod oficial, scopul său este de a preveni mai ales sărăcia în rândul copiilor și de a stimula integrarea lor în sistemul de educație.

Citește și: S-a dat legea banilor „gratis” de la stat: ce e venitul minim de incluziune și la cine ajunge în buzunar

Cine primește ajutorul de incluziune, venitul minim de la stat

În România, vorbim de două tipuri de ajutoare minime. Primul este ajutorul financiar de incluziune și se acordă familiilor cu venituri sub 275 de lei/lună sau 400 de lei/lună pentru persoanele singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani. Scopul acestor ajutoare este de a asigura nevoile zilnice ale beneficiarilor și de a îmbunătăți calitatea vieții acestora.

Cel de-al doilea este un ajutor pentru familiile cu copii. Acesta este direcționat către familiile cu venituri mai mici de 700 de lei/lună, care au în întreținere unul sau mai mulți copii cu vârsta de până la 18 ani. Scopul acestei categorii de ajutor este de a preveni riscul de sărăcie al copiilor și de a stimula participarea acestora în sistemul de educație.

Citește și: S-a terminat cu lenea plătită în România: nu mai primești ajutor social dacă nu-ți cauți de lucru, nu-ți continui educația

Cum primești venitul minim de incluziune în România

Pentru a beneficia de ajutorul detaliat mai sus, este nevoie să faci o cerere însoțită de documente doveditoare și de angajamentul de plată la primăria din localitatea de domiciliu sau reședință înainte de finele acestui an.

”Măsurile adoptate prin aplicarea Legii nr. 196/2016 referitoare la venitul minim de incluziune sunt parte din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, capitolul 13 “Reforme sociale” şi au scopul de a reduce sărăcia în rândul persoanelor vulnerabile, şi de a diminua sarcinile administrative pentru administraţia locală şi beneficiari. Odată cu intrarea în vigoare a Venitului Minim de Incluziune, acordarea beneficiilor Venitului Minim Garantat şi Ajutor pentru susţinerea familiei se suspendă. Drept urmare, toţi beneficiarii actuali de Venit Minim Garantat şi Ajutor pentru susţinerea familiei trebuie să se înregistreze în sistem începând cu data de 01 noiembrie 2023 şi până la 31 decembrie 2023, pentru continuitatea acordării acestui tip de beneficiu de Venit Minim de Incluziune”, se arată în comunicatul Prefectului Municipiului București pe acest subiect.