Românii care pierd pensia peste noapte, după ce au înșelat statul român. Cum au reușit să devină pensionari ”privilegiați”

de: Alexandru Puiu
26 10. 2023

În România există mai multe pensii ”speciale” decât ai crede la prima vedere. Pe lângă pensiile de serviciu pe care le știm cu toții de la magistrați și parlamentari, există pensii pe bază de handicap, pensii de nevăzători și nu numai.

Mai mulți pensionari din România riscă să rămână fără pensia de nevăzător în urma unor investigații din Perieni, comuna Probota. Nu de alta, dar și-au obținut dreptul pe baza unor adeverințe medicale care nu reflectă realitatea. Practic, au obținut privilegiul pe baza unui document medical care atesta deficiențe grave de vedere. În realitate, oamenii nu aveau nicio problemă sau, cu siguranță, nu o problemă atât de grav încât să beneficieze de pensia respectivă.

Citește și: Schimbare majoră pentru o categorie de pensii. Beneficiu pentru cei vizați

O doctoriță ”generoasă” i-a făcut oameni pe toți

Adeverințele medicale cu informații mincinoase au fost eliberate în Perieni, comuna Probota în 2008, în urmă cu aproximativ 15 ani. Acestea au fost acordate de o doctoriță care, între timp, a încetat din viață. Cu alte cuvinte, pentru cea mai mare ilegalitate din întregul set de circumstanțe nu mai are cine să plătească.

Nu este foarte clar dacă au plătit pentru certificatele de handicap, dar nu este exclus. Un lucru este însă sigur, acestea au valabilitate nelimitată, deci o singură persoană este responsabilă de asigurarea unei pensii de handicap pe viață. Întreaga combinația a fost dată de gol de către vecinii frustrați care au aflat sumele deloc neglijabile pe care oamenii le primesc fără să aibă probleme de vedere. Astfel riscă să rămână fără bani.

Citește și: Mesajul momentului de la Casa Națională de Pensii Publice: așa ieși la pensie în România, tot ce trebuie să știi, condițiile

Cum pot pierde pensia de nevăzător

Certificatele de handicap, deși se acordă pe viață, ele pot fi în orice moment anulate de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). În mod evident, în cazul locuitorilor din Perieni, se vor realiza noi investigații medicale, pentru a se vedea dacă deficiențele grave de vedere sunt sau nu autentice, conform BZI.

„Aceste certificate sunt obținute de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași. Documentele care atestă încadrarea în grad de handicap au valabilitate permanentă, astfel că beneficiarii pensiilor nu trebuie să se prezinte periodic la comisia de evaluare, ci doar în cazuri excepționale. În cazul persoanelor din Perieni care beneficiază de pensie de nevăzători trebuie făcută sesizare la DGASPC Iași, aceasta este instituția care poate să atace certificatele de nevăzători”, au subliniat reprezentanții Asociației Nevăzătorilor Iași.

Toți beneficiarii de pensii de nevăzători din Perieni vor ajunge în fața comisiei de evaluare și au mari șanse să piardă dreptul la pensia de handicap. Ceilalți locuitori speră ca aceștia să fie forțați să restituie banii încasați.

„Să-i prindeți pe toți, chiar ne bucurăm și vă felicităm că i-ați dat în vileag. Umblă toți fuduli pe stradă că ei încasează o groază de bani fără să aibă probleme. Eu sunt terminată de bolnavă, omul meu a fost și el operat și ne descurcăm cu pensii de C.A.P., iar ei mănâncă banii statului, cam 80 la sută din pensionarii din sat au și pensii de nevăzători”, a declarat o localnică din satul Perieni, conform sursei menționate.