România și Bulgaria, în Schengen – vizele electronice, un pas important pentru țara noastră
Parlamentul European se pregătește să voteze, cu privire la adoptarea vizelor electronice Schengen.
Acest demers vine în urma dezbaterilor purtate de deputații europeni cu privire la schimbările legislative propuse în această domeniu.
Introducerea vizelor electronice Schengen pentru România și Bulgaria reprezintă un pas important în cadrul eforturilor de integrare celor două țări în sistem.
Vezi și: România în Schengen: Acordul istoric care poate da undă verde pentru noi și bulgari
Importanța intrării României în spațiul Schengen
Această inițiativă ar trebui să simplifice procedurile de control la frontieră și să introducă o platformă centralizată pentru depunerea cererilor de viză, ceea ce ar putea facilita călătoriile cetățenilor în Uniunea Europeană.
Vizele electronice Schengen pot să fie văzute ca un prim pas către obținerea statutului de membru cu drepturi depline în zona Schengen pentru România și Bulgaria.
Integrarea completă în Schengen presupune îndeplinirea unor criterii stricte, cum ar fi securitatea frontierelor externe și necesită aprobarea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.
Cu toate că această inițiativă reprezintă un pas pozitiv pentru facilitarea călătoriilor și cooperarea în domeniul securității, nu este echivalentă cu aderarea completă la zona Schengen, ceea ce ar elimina controalele la frontierele interne.
Care sunt șansele, cum ajută vizele electronice
Anghel Djambazki, membru al grupului Conservatorilor și Reformatorilor Europeni, a subliniat că, în pofida îndeplinirii tuturor cerințelor, Bulgaria și România sunt în continuare excluse din zona Schengen.
Acesta și-a pus o întrebare cu privire la modul în care s-a ajuns la această situație, în timp ce migranții ilegali din UE au deschis focul asupra nevinovaților în Bruxelles.
De asemenea, Jean-Lin Lacapelle din Partidul Identitate și Democrație a observat că digitalizarea vizelor Schengen este o propunere cât se poate de bună, dar nu reprezintă o prioritate.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a insistat, la rândul său, asupra necesității aplicării uniforme a politicii europene privind vizele.
Conform declarațiilor sale, este necesar un proces legislativ înainte de implementarea schimbărilor, proces care se preconizează că va avea loc în următorii ani.
Oficialul european și-a exprimat din nou speranța că în viitorul apropiat, Consiliul UE va lua o decizie pozitivă cu privire la aderarea Bulgariei și României la zona Schengen.
Schinas a subliniat că prin includerea acestor două țări în Spațiul Schengen, resursele pot fi redirecționate către protecția frontierelor externe, acolo unde este cu adevărat necesar. Aderarea va facilita lanțurile de aprovizionare ale UE.