România, prima în Europa și nu este un motiv de mândrie: câți bani dăm pe mâncare trădează cât suntem de săraci, de fapt

de: Alexandru Puiu
05 01. 2023

Românii au niște obiceiuri de a cheltui foarte ciudate, în parte din cauza educației, dar mai ales din cauza fondurilor disponibile. Pur și simplu, suntem mai săraci decât cei din restul Europei, iar asta se vede și la modul în care ne împărțim salariul.

Românii alocă cel mai mare procent din salariu, comparativ cu restul Europei, pe mâncare. Este vorba de peste un sfert din cheltuieli care merg pe alimente. Această realitate, deși îngrijorătoare, are legătură cu faptul că, în cazul celor mai mulți români, nici veniturile nu sunt foarte mari. Un pic ciudat este faptul că aceeași români dau mai mulți bani pe băuturi alcoolice și țigări comparativ cu cheltuielile care țin de sănătate, analize, medicamente și altele din același spectru.

Cum își împart românii salariul

Eurostat, institutul european de statistică, a publicat o analiză referitoare la obiceiurile de consum ale țărilor din Uniunea Europeană. Cu această ocazie, în 2021, aflăm că românii alocă 25,2% din banii câștigați pe alimente și băuturi non-alcoolice. Acesta este cel mai mare procent din UE și, dacă ești în căutarea jumătății pline a paharului, valoarea este în scădere față de 2020 când discutam de 26,4%. Media europeană este de 14,3%.

Pe poziția a doua în clasament ca procent din câștiguri se află cheltuielile de întreținere a locuinței, plata apei, a electricității, gazelor naturale și a altor combustibili. Acestea reprezintă 18,1% din total, succedate îndeaproape de costurile cu transportul – 12,2%. Doar 7,2% din cheltuieli sunt alocate în medie de români pentru obiecte de mobilier și echipamente de uz casnic. Foarte aproape se află și banii dați pe îmbrăcăminte și încălțăminte, în procent de 6,7%. Procentul este similar cu cel aferent divertismentului, activităților culturale și recreaționale, în contextul în care media europeană este de 8%.

La nivel european, media în ceea ce privește procentul din venituri care merge către băuturi alcoolice și țigări este de 4,3%. În România, pentru că se știe că ne place șprițul, valoarea este de 5,5% din câștiguri. Un pic ciudat este faptul că valoarea menționată mai sus depășește cei 5,2% care merg spre sănătate.