România, pe locul 2 în topul ”all-time” al Olimpiadei Internaționale de Informatică. Ce rezultate au obținut elevii români, cine sunt ei

de: Gabriel Peneș
04 09. 2023

Elevii români au obținut rezultate excelente la cea de-a 35-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Informatică ce a avut loc la Szeged, Ungaria. Conform Ministerului Educației, olimpicii „tricolori” au obținut 4 medalii – 3 de argint și una de bronz – lucru ce menține țara noastră pe locul 2 în clasamentul mondial „all-time” al acestui prestigios concurs.

România, pe locul 2 în topul ”all-time” al Olimpiadei Internaționale de Informatică

România are o Olimpiadă cu care se poate mândri. Nu este vorba de cea sportivă, unde rezultatele compatrioților participanți sunt departe de ce erau cândva, ci de Olimpiada Internațională de Informatică. De curând, ediția a 35-a a competiției a avut loc la Szeged, în Ungaria, elevii români reușind să obțină 4 medalii, 3 de argint și una de bronz.

Prin această performanță excepțională, România se menține pe locul 2 în clasamentul „all-time” al acestei discipline, în ceea ce privește „recolta” de medalii obținută la toate edițiile organizate până acum. Singura care o întrece este redutabila echipă a Chinei.

România se menţine pe locul 2 în clasamentul mondial „all-time”, alcătuit în funcţie de numărul total de medalii obţinute la Olimpiada Internaţională de Informatică (IOI), cu 3 medalii de argint şi una de bronz câştigate anul acesta!

Astăzi, 3 septembrie 2023, la Szeged, Ungaria, a avut loc festivitatea de premiere a celei de a 35-a ediţii a Olimpiadei Internaţionale de Informatică, ediţie la care au participat 351 de concurenţi din 90 de ţări”, a scris Ministerul Educației, într-o postare pe Facebook.

Cei patru excepționali elevi români, încadrați de profesorii care au condus delegația României la Olimpiada Internațională de Informatică

Ce rezultate au obținut elevii români, cine sunt ei

Ministerul arată că şi anul acesta echipa noastră a reuşit un rezultat extraordinar de valoros: 3 medalii de argint şi o medalie de bronz au intrat în palmaresul ţării prin efortul unor tineri excepţionali. Aceștia sunt:

– Alexandru Raul Todoran – Liceul Teoretic “Aurel Vlaicu”, Orăştie – Medalie de Argint;

– Luca Perju – Verzotii – Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu”, Bucureşti – Medalie de Argint;

– Andrei Robert Ion – Liceul Internaţional de Informatică, Bucureşti – Medalie de Argint;

– Alexandru Luchianov – Liceul Internaţional de Informatică, Bucureşti – Medalie de Bronz.

„Graţie acestui rezultat, România continuă să se menţină pe locul al doilea „all times” în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaţionale de Informatică, cu 127 de medalii (33 aur, 58 argint, 36 bronz), la egalitate cu Polonia, pe primul loc aflându-se redutabila echipă a Chinei”, se mai arată în mesajul ministerului.

Echipa a fost condusă de către reprezentanţii Societăţii pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică (SEPI): Prof. Dan Pracsiu – Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, Vaslui, Team Leader, Tamio Vesa Nakajima, doctorand, Universitatea Oxford, UK- Deputy Leader.

„Trebuie să remarcăm şi ascensiunea în Hall of Fame a lui Alexandru Luchianov. Cu patru medalii la Olimpiada Internaţională de Informatică, el devine unul dintre cei mai titraţi români în istoria acestei competiţii, plasându-se pe locul 29 în clasamentul mondial Hall of Fame.

De-a lungul participărilor noastre la IOI, doar 2 români au reuşit să obţină rezultate mai bune. Felicitări tuturor! Recunoştinţă celor ce susţin performanţa în educaţie!”, a mai transmis ministerul.

De asemenea, luna trecută, elevii olimpici români care au participat la Olimpiada de Informatică a țărilor din Europa Centrală (CEOI) 2023, desfășurată între 13-19 august, la Magdeburg, în Germania.

Ei au obținut patru medalii  -dintre care două de aur – și au adus România pe locul 1 în clasamentul țărilor participante la această competiție, după cum a anunțat tot Ministerul Educației. Un elev din cei patru ai lotului este de la școală publică.

La competiție au participat echipe din 11 țări: Croația, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Israel, Elveția și Ucraina, plus echipa secundă a țării organizatoare (Germania II), din Saxonia-Anhalt, regiunea orașului gazdă.

România a fost „lider în clasament”, potrivit ministerului, care a afișat următoarele rezultate:

Locul I absolut și medalie de aur – Luca Perju Verzotti, de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București;

Locul III și medalie de aur – Alexandru Raul Todoran, de la Liceul Teoretic Aurel Vlaicu Orăștie;

Medalie de argint – Andrei Robert Ion, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București;

Medalie de bronz – Alexandru Luchianov, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

Team leader a fost profesorul Petru Simion Oprița, de la Liceul Regina Maria, din Dorohoi, județul Botoșani, iar Deputy leader a fost Bicsi Lucian, de la Universitatea București, Facultatea de Matematică și Informatică, a mai transmis ministerul.