România, o forță în Europa: suntem cei mai buni, nemții nu au nicio șansă în fața noastră

de: Mădălina Bahrim
16 10. 2023

Se pare că România dă clasă statelor europene (și poate nu doar lor), pe piața energiei verzi.

Țara noastră înregistrează niște cifre de-a dreptul impresionante pe acest sector al viitorului. Se pare că în noaptea de duminică spre luni țara noastră a reușit o performanță remarcabilă.

România, demonstrație de forță cu energia verde

La momentul respectiv, țara noastră ar fi reușit să exporte 2.100 de MW în jurul orei 4:00.

Citește și Românii, amatori de fotovoltaice. Au explodat instalațiile de panouri solare. Ce ascund cifrele

„Noaptea trecută, în jurul orei 4:00, consumul de electricitate al țării era scăzut, de 4.566 MW. În același timp, vândul a bătut foarte tare, iar turbinele eoliene au produs peste 2.500 de MW.

În aceste condiții, România a exportat cantități foarte mari de electricitate, de peste 2.000 de MW, cu un vârf de 2.182 MW”, conform unei analize Hotnews.ro.

Modificări legislative pe piața de energie

Pe de altă parte, dincolo de această performanță, pe piața de energie din România apar și schimbări care-i vizează pe prosumatori.

Vorbim despre o nouă propunere de modificare a legislației. De precizat că aceasta încă n-a fost adoptată: „La solicitarea prosumatorilor clienţi casnici persoane fizice, în situaţia în care cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea este mai mare decât cantitatea de energie consumată de prosumatori, şi voinţa exprimată de prosumatori este să transmită cu titlu gratuit cantităţi de energie către clienţii furnizorului, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să realizeze transferul cantităţilor de energie conform cerinţelor prosumatorilor şi în acord cu legislaţia aplicabilă”, se arată în documentul ce urmează să treacă prin Parlament.

Citește și Ce se întâmplă cu energia regenerabilă: Cum evoluează noile tehnologii

„Introduce dreptul prosumatorului de a, în esență, dona energia electrică produsă și livrată în rețea către alți clienți ai furnizorului. Cazurile avute în vedere de legiuitor în acest sens sunt acte de donație către spitale, școli, furnizori de servicii sociale etc, aflate în portofoliul aceluiași furnizor.

Propunerea a ivzorât din interesul exprimat de prosumatori pentru a avea această opțiune. Totodată, prin modul în care este redactată, prevederea acordă prosumatorului persoană fizică inclusiv dreptul de a dona energie electrică produsă și livrată în rețea către alți clienți casnici, precum membri ai familiei, familii vulnerabile ș.a.”.