România, mai bogată decât ți s-a spus vreodată: cât de profitabile sunt, de fapt, gazele naturale Midia din Marea Neagră românească

de: Mădălina Bahrim
16 10. 2023

Nu de mult timp, România a dat startul marii producții de gaze naturale offshore în zona Midia din Marea Neagră, partea noastră.

Ei bine, acum avem cifre cu privire la cât de mult valorează, de fapt, această activitate și câți bani sunt scoși la lumină de pe fundul mării.

Resursele de gaz natural ale României, o adevărată comoară

O analiză profit.ro arată că cei trei concesionari ai perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră românească, respectiv Black Sea Oil&Gas, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia au reușit performanța de a atinge un nivel consistent al veniturilor pe anul 2022. Vorbim în total de peste 4,76 miliarde lei.

„Astfel că marja de profit calculată astfel ar fi de peste 25%. Raportat la cifra de afaceri însumată a concesionarilor, de 4,18 miliarde lei, marja ar fi de aproape 29%. Rezultatele au venit într-un an cu scumpiri istorice pe piețele angro europene, pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus la reducerea masivă a exporturilor de gaze în UE ale gigantului rus de stat producător Gazprom”, potrivit sursei citate.

Citește și Cât costă să-ți aerisesti caloriferele și să verifici centrala. Prețurile pe care trebuie să le plătească românii

Avertisment pentru clienții de pe piața gazului din România

Pe de altă parte, dincolo de situația gazelor extrase din acest perimetru, pe piața de profil din România mai apar noutăți, de data aceasta legate de un posibil pericol semnalat de compania Transgaz.

Concret, zilele trecute, oficialii Transgaz au publicat un avertisment legat de un atac de tip phishing.

„SNTGN Transgaz SA atrage atenţia tuturor celor interesaţi cu privire la existenţa unor atacuri de tip phishing asupra companiei. Site-urile web implicate în aceste acţiuni utilizează fără permisiune imaginea Transgaz, a reprezentanţilor săi sau a unor persoane publice şi creează simulări ale paginii oficiale a companiei.

Aceste încercări de fraudă se bazează pe promisiuni exagerate de câştiguri rezultate din tranzacţionarea acţiunilor companiei pe diverse platforme”, a transmis Transgaz, într-un comunicat de presă.

Citește și O nouă taxă pentru românii cu centrale termice, decizia vine de la Bruxelles. Interzicerea montării centralelor, din nou pe listă