România își poate lua adio de la Schengen, pentru moment. Karl Nehammer și Mark Rutte: „Suntem uniţi în obiecţia noastră faţă de extinderea Schengen”

de: Anca Lupescu
27 01. 2023

Calea României spre spațiul Schengen se dovedește a fi mai anevoioasă decât se estima de către politicienii și președintele României. După ce Austria s-a opus la Consiliul JAI, cancelarul austriac și premierul olandez s-au întâlnit și s-au declarat „uniți în obiecția față de extinderea Schengen în acest moment”.

Austria și Olanda nu vor extinderea Schengen „în acest moment”

Cancelarul austriac Karl Nehammer l-a primit joi la Viena pe premierul olandez Mark Rutte.  Cei doi au discutat despre spațiul Schengen și migranția din Europa. Reamintim că ambii politicieni s-au opus în decembrie aderării României şi Bulgariei la Schengen. Nu și-au schimbat părerea nici acum și au ținut să o reitereze.

Karl Nehammer și Mark Rutte  au subliniat legăturile strânse dintre Austria și Olanda.

„În acest moment, suntem uniți în obiecția noastră privind extinderea spațiului Schengen”, a declarat Nehammer.

În decembrie, Austria a blocat intrarea în Schengen a Bulgariei și României din cauza migrației ilegale. Olanda și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la Bulgaria.

Nehammer și Rutte cer UE soluții pentru migranți

În timpul unei vizite efectuate luni la granița bulgaro-turcă, Nehammer a cerut UE să aloce două miliarde de euro pentru extinderea gardului de la granița bulgară.

În cadrul sistemului Dublin, țara de primă admitere va fi responsabilă pentru procedurile de azil, dar în practică acest sistem nu funcționează bine în UE.

Olanda și Austria vor să ceară împreună o soluție pentru combaterea migrației ilegale la un summit special al UE. Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat joi, în timpul vizitei în Austria, că vede că „se conturează un consens” în UE.

Nehammer a reiterat necesitatea ca UE să acorde sprijin financiar Bulgariei și Greciei pentru a proteja frontierele externe ale UE.

A fost mai ușor cu acordul UE privind refugiații din 2016

Cu toate acestea, va fi nevoie de mai multe summituri ale UE pentru a rezolva aceste probleme, a spus Rutte.

„Când a fost încheiat acordul privind refugiații între UE și Turcia în 2016, totul a fost mai ușor, potrivit premierului olandez.

„Acum, UE are o mulțime de probleme, inclusiv Schengen, Frontex, sistemul Dublin și returnarea.

Trebuie să aderăm din nou la regulile de la Dublin”, a cerut Rutte, altfel „Schengen nu va supraviețui”.

„Dacă vrem să păstrăm UE ca un refugiu sigur pentru refugiați, trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că numărul lor poate fi gestionat”, a spus Rutte.

„Este clar că sunt necesare măsuri suplimentare pentru a proteja frontiera externă”, a continuat el.

Cu toate acestea, Rutte a susținut că nu ar trebui să i se spună Comisiei Europene ce să finanțeze.

 Nehammer acuză Comisia Europeană de „abordare ideologică” a problemei refugiaților

Nehammer a acuzat Comisia Europeană, care nu vrea să finanțeze gardurile, de o „abordare ideologică” a problemei.

Specificațiile UE privind protecția frontierelor externe includ și măsuri structurale.

„Nu este corect ca Bulgaria să fie lăsată singură cu costurile. De fapt, polițiștii de frontieră bulgari păzesc și frontierele Austriei și Olandei. „Aceasta nu este o chestiune ideologică, ci una pragmatică”, a spus Nehammer.

„Trebuie să fii flexibil și creativ. De asemenea, este importantă finanțarea echipamentelor tehnice, a personalului și a dronelor. Este esențial ca țări precum Bulgaria și România să primească sprijin.

„Un gard nemonitorizat nu este o barieră”.

Nehammer a spus că este important ca summitul special al UE să aibă loc.

„Acest lucru a fost așteptat prea mult timp”.