România în Schengen, mai aproape de realitate. Laudele din partea Austriei care s-ar putea să facă diferența pentru bulgari și români

de: Alexandru Puiu
11 10. 2023

De aproximativ un an, intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen ține în mod exclusiv de decizia Austriei de a ne susține sau nu. Momentan, oficialii austrieci au apelat la un veto pentru a se împotrivi extinderii spațiului de circulație liberă.

Deoarece România și Bulgaria se află într-o situație identică atunci când vine vorba de aderarea la Schengen, toate semnele pozitive pe care le vedem peste graniță la prietenii bulgari, putem spune fără emoții că se aplică și la noi. Cele mai recente încurajări din partea Austriei legate de spațiul de liberă circulație a venit în această săptămână din partea Președintelui Consiliului Național Austriac. Wolfgang Sobotka s-a aflat într-o vizită de lucru în Bulgaria.

Citește și: România în Schengen: Acordul istoric care poate da undă verde pentru noi și bulgari

Austria laudă eforturile Bulgariei

După cum a insistat oficialul austriac, Bulgaria face o treabă din ce în ce mai bună de a proteja frontiera externă a Uniunii Europene. În opinia lui Sobotka, Bulgaria este un partener valoros pentru Austria, după cum a declarat în timpul vizitei la punctul de control al frontierei Kapitan Andreevo, al granița dintre Bulgaria și Turcia.

Preşedintele Adunării Naţionale Bulgare, Rossen Jeliazkov, care l-a însoţit pe Sobotka, a subliniat că ofiţerii de frontieră au prevenit mii de încercări de traversare ilegală. El a afirmat că în timp ce provocarea de a menţine frontiera în siguranţă este uriaşă, Bulgaria se descurcă în cel mai bun mod posibil datorită ajutorului din partea partenerilor săi din UE.

Citește și: România în Schengen, mai aproape de realitate. Când renunță Austria la veto, anunțul unui expert de la Viena așteptat de români

Problema migrației ilegale și intrarea în Schengen pentru România și Bulgaria

Principalul argument al votului de veto din partea Austriei a venit atât în cazul României, cât și al Bulgariei, din cauza modului nu foarte eficient în care sunt protejate granițele. Între timp, lucrurile se pare că s-au mai îmbunătățit, după cum a explicat și secretarul general în Ministerul de Interne, Zhivko Kotsev.

În opinia oficialului bulgar, țara sa face o treabă foarte foarte bună la momentul de față în combaterea migrației ilegale. Conform datelor de peste graniță, Bulgaria se bucură de o creştere semnificativă, cu peste 75%, a procedurilor penale legate de traficul de persoane şi o creştere cu 30% a condamnărilor. Kotsev a subliniat buna cooperare cu Turcia care contribuie la combaterea cu succes a migraţiei ilegale, conform ȘtiriPeSurse.