România în Schengen, mai aproape de realitate. Cum a devenit Franța un partener de nădejde

de: Alexandru Puiu
17 11. 2023

Aderarea României la Schengen continuă să fie un subiect spinos pentru foarte mulți români, dar mai ales pentru administrația de la București, în frunte cu premierul Marcel Ciolacu. Pentru a discuta și pe acest subiect, șeful executivului s-a întâlnit la mijlocul acestei săptămâni cu ambasadorul Franței la București, E.S. Nicolas Warnery.

Franța va rămâne un aliat de nădejde în efortul țării noastre de a adera la spațiul Schengen, după cum i-a confirmat Nicolas Warnery lui Marcel Ciolacu. Mai mult decât atât, țara noastră va continua o relație strânsă de colaborare cu Franța atât pe plan economic, cât și apărare sau securitate. De la întâlnire nu au lipsit nici dezbaterile legate de gestionarea dosarelor europene.

Citește și: România în Schengen rămâne doar un vis frumos. Lovitura de grație dată de cancelarul austriac milioanelor de români

Aderarea la Schengen a României, o problemă arzătoare

Deși opoziția Austriei continuă să funcționeze ca un ghimpe în coasta României atunci când vine vorba de Schengen, țara noastră are nevoie de suportul Franței și, din câte se pare, se și bucură de el. În mod pragmatic, după cum a simțit nevoia să insiste Ciolacu, țara noastră a bifat toate criteriile necesare în procesul de aderare.

„România se bazează pe sprijinul Franţei, de care ne leagă o lungă şi profundă prietenie, pentru aderarea la Spaţiul Schengen.

Ţara noastră a îndeplinit toate criteriile, are legitimitatea aderării la Schengen. Este nevoie de o abordare corectă pentru că un eventual veto austriac împotriva acestei decizii ar genera instabilitate în regiune”, a spus Marcel Ciolacu.

Citește și: România și Bulgaria, în Schengen – vizele electronice, un pas important pentru țara noastră

România, în parteneriat strategic cu Franța

România și Franța au o lungă colaborare pe multe planuri construită în jurul unui Parteneriat Strategic. La baza lui, din câte a insistat șeful Executivului, se află valorile și viziunile comune în plan bilateral, european și internațional.

În lumina contextului regional actual, cei doi oficiali au evidențiat importanța Flancului Estic al NATO și a poziției de descurajare la Marea Neagră. Premierul a exprimat recunoștința pentru Franța în ceea ce privește prezența militară de apărare pe teritoriul României. În plus, conform unui comunicat al Guvernului, s-a subliniat și contribuția semnificativă la Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova.

”Este admirabil simţul european al României, care a făcut posibilă soluţia pentru tranzitul de cereale”, a declarat de partea cealaltă a baricadei ambasadorul Republicii Franceze în România.