România a ajuns iar să fie îngropată în datorii: după ce Ceaușescu plătise tot la FMI în anii ’80, suntem iar în groapă

de: Mădălina Bahrim
07 04. 2023

România a intrat în istorie prin efortul fostului lider comunist, Nicolae Ceaușescu, de a stinge datoriile externe ale țării noastre. Este drept că efortul a fost transferat pe umerii cetățenilor ce s-au confruntat cu numeroase privațiuni, însă România era la Revoluție o țară fără datorii, ban chiar una care avea de încasat bani frumoși de la alte state pe care le ajuta, sub diverse forme.

Astăzi, suntem din nou în situația de a fi îngropați în datorii și de a ne confrunta cu un deficit bugetar scăpat de sub control, ce stârnește îngrijorarea unor experți în economie. Ca referință, anul trecut, datoria externă totală a României a crescut cu 6,13 mld. euro, la 142,7 mld. euro.

Pe de altă parte, exact cum punctam anterior, avem un deficit bugetar usturător, ceea ce înseamnă că balanța de venituri vs. cheltuieli este dezechilibrată. Ba chiar unii experți se tem de faptul că, dincolo de cifrele oficiale și calculele guvernanților, care ar fi cam prea optimiste, deficitul bugetar ar putea fi mult mai adânc în realitate.

La Revoluție, țara nu mai avea datorii. Azi, suntem datori vânduți

„Principala cauză a deficitului extern îl reprezintă, după părerea mea, deficitul public. Avem un deficit public care încă înainte de pandemie ne dusese în situaţia de infringement.

Numai faptul că a existat pandemia a făcut ca procedura de infringement să fie oprită. Dar situaţia rămâne în continuare deosebit de critică şi în momentul de faţă vedeţi că discuţiile în plan politic sunt legate tocmai de faptul că deficitul bugetar, care şi aşa este foarte mare, de fapt, pare să fie şi mai mare în realitate, pentru că veniturile au fost supraestimate şi cheltuielile au fost subestimate în bugetul care este în momentul de faţă în aplicare”, este de părere Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de stabilitate financiară la Banca Naţională a României. Opinia acestuia a fost exprimată, de curând, , la conferinţa cu tema „Finanţarea României”, organizată de Oxygen Events.