Reușită istorică pentru NASA, pe Marte, cât oxigen a reușit să producă. Pentru cât timp ar ajunge, rolul roverului Perseverance

de: Gabriel Peneș
12 09. 2023

Când roverul Perseverance al NASA a ajuns pe suprafața lui Marte, în februarie 2021, acesta era dotat inclusiv cu sistemul MOXIE, un acronim pentru Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment, ce poate transforma dioxidul de carbon din atmosfera Planetei Roșii în oxigen. Agenția Spațială Americană a anunțat, de curând, că a încheiat experimentele cu MOXIE, pe 7 august 2023, după ce în toată această perioadă sistemul a generat oxigen de 16 ori.

Reușită istorică pentru NASA, pe Marte, cât oxigen a reușit să producă

Perseverance a aterizat pe Marte în februarie 2021, cu misiunea de a explora craterul Jezero și de a căuta urme de viață trecută sau prezentă pe Planeta Roșie. Roverul este echipat cu mai multe instrumente științifice, printre care și MOXIE, un sistem prin care s-a experimentat posibilitatea de a produce oxigen pe Marte.

În ultimii doi ani, dispozitivul instalat pe roverul Perseverance a separat și a extras moleculele de oxigen din dioxidul de carbon din atmosfera planetei. MOXIE este un acronim pentru Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment, adică Experimentul de Utilizare a Resurselor In Situ pentru Oxigen pe Marte.

Dispozitivul are dimensiunea unui prăjitor de pâine și cântărește aproximativ 17 kilograme. El folosește o tehnică numită electroliză solid-oxid, care separă atomii de oxigen de atomii de carbon din moleculele de dioxid de carbon, folosind electricitate.

Acum, NASA a anunțat într-un comunicat finalizarea experimentului, pe 7 august, transmițând că dispozitivul a reușit să genereze 122 de grame de oxigen, cu o puritate de 98%, reprezentând cantitatea necesară unui câine de talie mică pentru zece ore.

Sistemul MOXIE a fost instalat pe roverul Perseverance care a ajuns pe Marte în februarie 2021

Pentru cât timp ar ajunge, rolul roverului Perseverance

Un om are nevoie de circa 840 de grame de oxigen pe zi pentru a supraviețui, ceea ce înseamnă că oxigenul produs de rover ar ajunge unui astronaut timp de aproape trei ore și jumătate. Dioxidul de carbon reprezintă 95% din atmosfera lui Marte, un mediu în care omul nu poate supraviețui.

„Performanța impresionantă a lui MOXIE arată că se poate extrage oxigen din atmosfera marțiană – oxigen ce ar putea fi folosit la supraviețuirea astronauților pe planetă și la combustibilul rachetelor pentru viitoarele misiuni.

Dezvoltarea acestor tehnologii ce ne permit să valorificăm resursele existente pe Lună și Marte este esențială pentru o prezență lunară pe termen lung, pentru crearea unei economii robuste acolo și ne ajută să susținem viitoarele misiuni de explorare a planetei Marte”, a declarat Pam Melroy, administrator adjunct al NASA, într-un comunicat de presă.

MOXIE, care a fost dezactivat la finalul experimentului, este un prototip pentru viitoarele dispozitive care ar putea produce oxigen la scară mai mare pe Marte. NASA estimează că pentru o misiune umană pe Marte ar fi nevoie de aproximativ o tonă de oxigen pe an pentru fiecare astronaut. De asemenea, pentru a lansa o rachetă care să se întoarcă pe Pământ ar fi nevoie de aproximativ 25 de tone de oxigen.

Tehnologia i-ar putea ajuta pe astronauți, în esență, să trăiască pe o altă planetă de pe urma resurselor oferite de mediul înconjurător, fără a fi nevoiţi să transporte mii de kilograme de combustibil, tuburi de oxigen sau sisteme de electroliză de pe Pământ.