Recordul de temperatură a fost depășit: iulie 2023, cea mai caldă lună din istorie

de: Gabriel Peneș
03 08. 2023

Combinația între căldura verii din emisfera nordică, reactivarea fenomenului El Nino și creșterea nivelului emisiilor de gaze cu efect de seră a făcut ca luna iulie a acestui an să devină, după toate probabilitățile cea mai caldă din istoria măsurătorilor științifice. Acest lucru nu este foarte surprinzător, dat fiind contextul climatic, dar mult mai surprinzătoare este diferența față de recordul anterior.

Recordul de temperatură a fost depășit

Aproape întreaga emisferă nordică a planetei a fost afectată de valuri de căldură extremă luna trecută, lucru resimțit din plin și de România.

Iar bănuiala unora că am trăit cea mai caldă lună din istorie este confirmată acum de datele preliminare ale Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice din cadrul Uniunii Europene.

Acestea arată că temperatura medie globală estimată pentru luna iulie 2023 va fi de 16,95 grade Celsius, mai mare cu 0,32 grade Celsius decât precedentul record al temperaturii medii globale, înregistrat în iunie 2019, de 16,63 grade.

Poate să nu pară o diferență mare, la prima vedere, dar trebuie ținut cont că recordul din iunie 2019 depășise precedentul record cu doar 0,04 grade Celsius.

La nivel de temperatură medie globală, diferența înregistrată acum, de 0,32 de grade Celsius, este cea mai mare din istoria înregistrărilor datelor meteo.

Acest lucru a fost confirmat și de datele oferite de Centrul European pentru Prognoza Meteo pe Termen Mediu (ECMWF), ce pot fi văzute mai jos, dar care nu includ și valorile din ultima săptămână a lunii iulie.

Cele mai calde 30 de luni din istorie, conform datelor Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice și ale Centrului European pentru Prognoza Meteo pe Termen Mediu

Iulie 2023, cea mai caldă lună din istorie

Alte măsurători și analize au produs date ușor diferite, dar cercetătorii sunt de acord că luna iulie a acestui an depășește cu mult tot ce s-a văzut până acum.

„Depășirea recordurilor de temperatură face parte dintr-o tendință de creștere dramatică a temperaturilor globale. Emisiile de gaze sunt, în cele din urmă, principala cauză a acestei tendințe”, a spus Dr. Carlo Buontempo, de la ECMWF, într-o declarație.

„Recordul din luna iulie nu va rămâne, cel mai probabil, unul izolat în acest an. Prognoza pentru trimestrul trei al anului indică că pe zone întinse de continent temperaturile vor fi, cel mai probabil, peste cele medii de până acum, depășind 80% din observațiile climatologice anterioare pentru aceleași perioade ale anului.

Emisiile tot mai ridicate de gaze cu efect de seră ce cauzează încălzirea globală sunt „arătate cu degetul” și de Secretarul General al Organizației Meteorologice Mondiale, profesorul Petteri Taalas.

„Vremea extremă ce a afectat multe milioane de oameni în luna iulie este, din păcate, cruda realitate a schimbărilor climatice și o predicție despre cum ar putea arăta viitorul. Nevoia de reduccere a emisiilor de gaze cu efect de seră este mai urgentă ca oricând. Acțiunile climatice nu sunt un lux, ci o nevoie imperioasă”, a declarat Taalas.

Înainte de iulie 2023, planta nu avusese nici măcar o singură zi cu temperatură medie globală de peste 17 grade Celsius, de când începuseră măsurătorile meteo. Dar, în luna iulie, au fost înregistrate nu mai puțin de 26 de zile ce au depășit această temperatură medie.