Raport cutremurător al ONU. Un sfert din populație crede că e justificat ca un bărbat să își bată soția

de: Anca Lupescu
13 06. 2023

Datele care urmăresc prejudecățile împotriva femeilor nu au arătat niciun progres în ultimul deceniu, prejudecățile rămânând „adânc înrădăcinate” în societate, în ciuda campaniilor pentru drepturi, precum MeToo, se arată într-un raport al ONU publicat luni.

ONU: Raport privind prejudecăților împotriva femeilor. Nimic nu s-a schimbat

Atât în rândul bărbaților, cât și în rândul femeilor, „normele sociale de gen părtinitoare sunt răspândite în întreaga lume: aproape 90% dintre oameni au cel puțin o prejudecată” printre cele șapte analizate de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Aceste prejudecăți „sunt larg răspândite în rândul bărbaților și femeilor, sugerând că aceste prejudecăți sunt adânc înrădăcinate și influențează atât bărbații, cât și femeile în grade similare”, se arată în raport.

Agenția ONU și-a actualizat Indexul normelor sociale de gen (GSNI) – care ia în considerare parametrii politici, economici, educaționali și de integritate fizică – folosind date din World Values Survey, un proiect internațional care studiază modul în care valorile și credințele se schimbă la nivel mondial.

Indicele nu arată „nicio îmbunătățire a prejudecăților împotriva femeilor într-un deceniu”, a declarat PNUD, „în ciuda campaniilor puternice la nivel global și local pentru drepturile femeilor”, cum ar fi MeToo.

Clișeele despre femei și bărbați rămân adânc înrădăcinate

De exemplu, 69% din populația lumii crede în continuare că bărbații sunt lideri politici mai buni decât femeile și doar 27% consideră că este esențial pentru democrație ca femeile să aibă aceleași drepturi ca bărbații.

Aproape jumătate din populație (46%) crede că bărbații au mai multe drepturi la un loc de muncă, iar 43% că bărbații sunt mai buni lideri în afaceri.

De asemenea, un sfert din populație crede că este justificat ca un bărbat să își bată soția, iar 28 la sută consideră că universitatea este mai importantă pentru bărbați.

Prejudecățile creează „obstacole” pentru femei și se „manifestă printr-o desființare a drepturilor femeilor în multe părți ale lumii”, se arată în raport.

„Fără a aborda normele sociale de gen prejudecățile, nu vom realiza egalitatea de gen sau Obiectivele de Dezvoltare Durabilă”, se arată în raport, conform France24.

Niciun progres privind prejudecățile de gen

Lipsa de progrese în ceea ce privește prejudecățile de gen vine în contextul în care ONU raportează, de asemenea, un declin al indicatorilor de dezvoltare umană în general, legat în special de pandemia Covid-19.

„Normele sociale care afectează drepturile femeilor sunt, de asemenea, dăunătoare pentru societate în general, frânând expansiunea dezvoltării umane”, a declarat Pedro Conceicao, directorul Biroului pentru Raportul privind dezvoltarea umană din cadrul PNUD, într-o declarație.

„Toată lumea are de câștigat din asigurarea libertății și a capacității de acțiune a femeilor”, a adăugat el.