Rămășite dintr-un obiect militar, găsite în Polonia. Ce cred autoritățile că ar fi

de: Anca Lupescu
27 04. 2023

Rămășițele unui „obiect militar” au fost găsite joi într-o pădure din nordul Poloniei, despre care un radiodifuzor a declarat că autoritățile cred că ar putea fi o parte a unei rachete înfipte în pământ.

Descoperire alarmantă în Polonia

Ministerele apărării și justiției nu au identificat obiectul găsit în apropierea orașului Bydgoszcz și nici nu au precizat de cât timp se afla acolo.

Radiodifuzorul privat RMF FM a relatat că este vorba despre o rachetă aer-sol de câțiva metri, blocată în pământ, căreia îi lipsește capul. Acesta nu a identificat nicio sursă pentru raportul său.

Polonia a fost în alertă în legătură cu posibilele scurgeri de armament din războiul din Ucraina vecină, mai ales de când două persoane au fost ucise în apropierea graniței în noiembrie anul trecut de ceea ce Varșovia a concluzionat că a fost o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană ratată.

„Departamentul militar al Parchetului districtual din Gdansk, sub supravegherea Parchetului național, a inițiat procedurile privind rămășițele unui obiect militar aerian găsit într-o pădure la câțiva kilometri de Bydgoszcz”, a declarat pe Twitter ministrul justiției, Zbigniew Ziobro.

Ar putea fi resturi dintr-o rachetă

Ministerul Apărării a precizat pe Twitter că rămășițele „unui obiect militar neidentificat” au fost găsite în împrejurimile satului Zamosc, în apropiere de Bydgoszcz.

„Situația nu amenință siguranța locuitorilor. Locul descoperirii este investigat” de către ofițerii polonezi și poliția militară, a precizat ministerul.

Zona în care a fost găsit obiectul se află la sute de kilometri de granițele Poloniei cu Ucraina, Belarus și exclava rusă Kaliningrad.

RMF a precizat că, la început, autoritățile au crezut că obiectul este o dronă, dar ulterior au stabilit că ar putea fi resturile unei rachete. Potrivit RMF, nu se știa dacă acesta a explodat sau nu.

Poliția militară, poliția regională, primarul satului Zamosc, biroul procurorului din Gdansk și un purtător de cuvânt al guvernului au refuzat să facă alte comentarii.