Rămâi fără Card de Sănătate în România – cum procedezi ca să beneficiezi în continuare de asigurare și cum obții un duplicat

de: Cojocaru Cristian
08 05. 2023

Uneori, tuturor ni se mai întâmplă să pierdem portofelul sau să uităm unde punem anumite documente. Dacă ești unul dintre nefericiții care au pățit acest lucru, află cum poți beneficia de un nou Card de Sănătate pentru a te putea bucura în continuare de asigurarea de sănătate.

Cardul de Sănătate este unul dintre cele mai importante „documente” pentru români. Indiferent că vorbim despre pierderea acestuia, furtul sau schimbarea numelui, el trebuie reînnoit pentru a putea beneficia în continuare de asigurarea de sănătate și serviciile medicale.

Dacă nu știi cum poți obține un nou Card de Sănătate, află că CNAS – Casa Națioanală de Asigurări de Sănătate îți pune la dispoziție pe site-ul oficial informații cu ajutorul cărora poți obține un nou card. Ceea ce trebuie să știi este faptul că acest tip de card se eliberează în urma depunerii mai multor documente.

Cum poți cere un nou Card de Sănătate

Așadar, în primul rând va trebui să îți procuri o cerere tip care poate fi găsită la sediul CJAS al județului în care domiciliezi, dar și de copia actului de identitate. Acestor două documente li se vor mai adăuga dovada plății contravalorii cardului duplicat.

Această sumă poate fi achitată la casieria casei de asigurări de sănătate în evidența căruia te afli, dar și în contul bancar precizat pe site-ul oficial al CNAS. Cererea menționată anterior trebuie completată și semnată de către titular, iar în anumite cazuri de către reprezentantul sau împuternicitul legal al persoanei căreia urmează a i se elibera un duplicat al Cardului de Sănătate.

La cerere, documentelor li se va mai atașa și copia actului de identitate a împuternicitului. Ulterior, după ce te-ai asigurat că deții toate documentele necesare eliberării unui alt Card de Sănătate, actele pot fi transmise prin e-mail către Casa de Asigurări de Sănătate. Indiferent care este cazul tău, pe viitor, ar trebui să păstrezi documentele importante într-un loc mai sigur.