Qatargate. Europarlamentul din epicentrul scandalului și-a recunoscut vina. Cum funcționa rețeaua de corupție din interiorul Parlamentului European
Pier Antonio Panzeri, fostul europarlamentar care se află în epicentrul scandalului de corupție care a cuprins Parlamentul European, a încheiat marți un acord cu autoritățile belgiene, prin care recunoaște participarea sa la mită și se angajează să împărtășească informații „revelatoare” care pot ajuta la elucidarea investigației care se extinde.
Panzeri a semnat un așa-numit „acord de penitență” pentru a-și aprofunda colaborarea cu autoritățile, a anunțat Parchetul federal belgian, calificând-o drept o „evoluție importantă”.
Conform memorandumului, Panzeri se angajează să împărtășească detalii precum modul de operare al presupusei rețele de corupție, acordurile financiare cu alte țări și identitatea părților interesate și a persoanelor „cunoscute și necunoscute” pe care „recunoaște că le-a mituit”.
Ancheta analizează o potențială schemă de plată în numerar în schimbul unor favoruri, care implică „sume mari de bani” plătite de o țară din Golful Persic, identificată pe scară largă ca fiind Qatar, cu scopul de a influența elaborarea politicilor Uniunii Europene.
Marocul a apărut în ultimele săptămâni ca un presupus jucător în această operațiune de grațiere.
Atât Qatar, cât și Marocul neagă cu tărie acuzațiile.
Panzeri va primi o sentință de cinci ani
De la izbucnirea scandalului luna trecută, mărturisiri scurse și rapoarte media au sugerat că Panzeri, un socialist italian cu trei mandate care a părăsit parlamentul în 2019, a acționat ca intermediar.
Peste 600.000 de euro în numerar ar fi fost găsiți la domiciliul său.
Panzeri se află în închisoare de la jumătatea lunii decembrie, fiind acuzat de participare la o organizație criminală „în calitate de lider”, spălare de bani și corupție „activă și pasivă”.
Celelalte trei persoane reținute în prezent sunt europarlamentarul grec Eva Kaili, partenerul său de viață Francesco Giorgi și directorul ONG-ului Niccolò Figà-Talamanca.
Autoritățile belgiene au cerut ridicarea imunității pentru alți doi eurodeputați socialiști: Marc Tarabella (Belgia) și Andrea Cozzolino (Italia).
Potrivit presei belgiene, Panzeri a mărturisit că i-a înmânat 120.000 de euro în numerar lui Tarabella în mai multe tranșe, în legătură cu activitatea acestuia din urmă pe probleme legate de Qatar.
Avocatul lui Tarabella insistă că acesta nu a acceptat niciodată bani sau cadouri din partea Qatarului.
Conform acordului de cooperare, Panzeri va primi o „pedeapsă limitată” cu o perioadă de închisoare încă nedefinită, o amendă și confiscarea bunurilor, pe care procurorul le estimează la un milion de euro.
„Este pentru a doua oară în istoria juridică belgiană, de la introducerea așa-numitei legi pentiti (pentiti regret, cu referire la legea italiană care permitea anchete asupra Mafiei), când aceste proceduri se soldează cu semnarea unui memorandum”, a precizat parchetul, potrivit Euronews.