Putin, supărat pe Maia Sandu. Cum i-a bătut obrazul de Ziua Victoriei

de: Anca Lupescu
08 05. 2023

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost singurul lider din cadrul Comunității Statelor Independente pe care Vladimir Putin nu l-a felicitat cu Ziua Victoriei, sărbătorită de Moscova la 9 mai, scrie deschide.md.

Putin, mesaj cu subînțeles la adresa Maiei Sandu

„Vladimir Putin a transmis mesaje de felicitare liderilor din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Abhazia, Osetia de Sud (ultimele două sunt entități separatiste din Georgia – nota red.), precum și popoarelor Georgiei și Moldovei cu ocazia împlinirii a 78 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, transmite serviciul de presă de la Kremlin.

În mesajul său, Putin a vorbit despre „datoria morală” a statelor din cadrul CSI de a păstra tradițiile de prietenie și sprijin reciproc. El i-a bătut obrazul președintelui moldovean în acest fel, fără a îi rosti, însă, numele.

„Să nu permitem denaturarea adevărului istoric despre Marele Război pentru Apărarea Patriei, justificarea naziștilor, precum și complicilor acestora și urmașilor ideologici actuali”, se arată în mesaj.

În momentul în care Moldova a devenit țară candidată la aderarea UE, Maia Sandu a spus că se va lua decizia privind retragerea din CSI. 

De altfel, Nicu Popescu, șeful MAEIE, a spus că multe acorduri cu CSI vor fi denunțate pentru că sunt nefuncționale, irelevante sau în defavoarea Moldovei. 

Moldova nu mai vrea în CSI

Țara și-a suspendat participarea la reuniunile Comunității Statelor Independente și „practic, Moldova nu mai face parte din CSI”. 

Țara condusă de Maia Sandu a aderat la CSI în 1994. Printre obiectivele CSI se numără cooperarea în domeniul politic, economic, cultural și umanitar, dezvoltarea economică și socială în cadrul unui spațiu economic comun și cooperarea interstatală. 

În obiective se arată și „cooperarea între statele membre în asigurarea păcii și securității internaționale” .

Cei 11 membri fondatori ai CSI sunt: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan.