Proteste masive în Serbia față de violență, după cele două atacuri armate

de: Anca Lupescu
09 05. 2023

Zeci de mii de sârbi au protestat luni, cerând o mai bună securitate, interzicerea conținutului TV violent și demisia unor miniștri cheie, la câteva zile după ce 17 persoane au murit în urma unor atacuri armate.

Zeci de mii de sârbi au ieșit în stradă

O mulțime de oameni a mărșăluit solemn prin centrul capitalei Belgrad în spatele unui banner pe care scria „Serbia împotriva violenței”.

„Ne-am adunat aici pentru a aduce un ultim omagiu, pentru a face tot posibilul ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată, nicăieri”, a declarat Borivoje Plecevic din Belgrad.

Un elev care a adus miercuri două pistoale la școala sa a ucis opt elevi și un agent de securitate. Alți șase elevi și un profesor au fost răniți.

O zi mai târziu, un bărbat în vârstă de 21 de ani care a amenințat cu o pușcă de asalt și un pistol a ucis opt persoane și a rănit 14. Ambii trăgători s-au predat poliției.

Se cere închiderea ziarelor și a televiziunilor

Protestatarii și susținătorii opoziției au cerut închiderea posturilor de televiziune și a tabloidelor pe care le acuză că promovează conținuturi violente și vulgare.

Partidele de opoziție și unele grupuri de apărare a drepturilor îl acuză pe președintele Aleksandar Vucic și pe Partidul Progresist Sârb populist (SNS), aflat la guvernare, de autocrație, de opresiune a libertății presei, de violență împotriva oponenților politici, de corupție și de legături cu crima organizată. Vucic și aliații săi neagă acuzațiile.

Luni, Vucic a declarat că protestatarii au încercat să-l forțeze să demisioneze și să destabilizeze țara. El a spus că este pregătit să testeze popularitatea partidului său într-un vot anticipat, dar nu a precizat data.

„Voi continua să lucrez și nu voi da niciodată înapoi în fața străzii și a mulțimii….Dacă va fi o remaniere a guvernului sau alegeri (anticipate), vom vedea”, a declarat el într-o emisiune televizată în direct.

Alegerile parlamentare din Serbia urmează să aibă loc în 2026, iar cele prezidențiale în 2027.

Protestatarii au cerut, de asemenea, demisia ministrului de interne Bratislav Gasic și a directorului agenției de securitate a statului, Aleksandar Vulin, precum și demiterea Comitetului de reglementare a presei electronice (REM) din cadrul guvernului, în termen de o săptămână.

Ministrul educației, Branko Ruzic, a demisionat duminică.

Demonstranții au cerut o sesiune parlamentară de urgență și o dezbatere despre situația generală a securității.