Proteste masive în Grecia, după tragedia feroviară. Guvernul a inițiat o anchetă independentă

de: Anca Lupescu
02 03. 2023

Proteste masive au izbucnit în Grecia din cauza accidentului feroviar care a ucis 43 de persoane, mulți dintre ei considerând că este vorba despre un accident care era de așteptat.

Grecii au ieșit în stradă, după accidentul de tren care a ucis 43 de persoane

Manifestanții s-au ciocnit cu poliția în fața sediului central al Hellenic Train din Atena – compania responsabilă de întreținerea căilor ferate din Grecia.

Proteste au avut loc, de asemenea, în Salonic și în orașul Larissa, în apropierea locului unde s-a produs dezastrul marți seara.

Guvernul a declarat că o anchetă independentă va face dreptate.

Trei zile de doliu național au fost declarate în întreaga țară în urma incidentului, în care un serviciu de pasageri s-a ciocnit frontal cu un tren de marfă, provocând incendierea vagoanelor din față.

Vagoanele din față ale trenului de pasageri au fost în mare parte distruse.

Mulți dintre cei 350 de pasageri aflați la bord erau studenți în vârstă de 20 de ani care se întorceau la Salonic după un weekend prelungit pentru a sărbători Postul Mare ortodox grec.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că „o tragică eroare umană” este de vină pentru dezastru.

Accidentul care a îndoliat Grecia

Un șef de gară din Larissa, în vârstă de 59 de ani, a fost acuzat de omor prin neglijență. El a negat orice abatere, punând accidentul pe seama unei defecțiuni tehnice.

Membrii sindicatelor feroviare consideră că sistemele de siguranță nu funcționau corespunzător, existând avertismente repetate în acest sens de-a lungul mai multor ani.

În semn de protest și doliu, lucrătorii feroviari plănuiesc să intre în grevă joi față de ceea ce ei spun că este o neglijență oficială a căilor ferate.

„Durerea s-a transformat în furie pentru zecile de colegi și concetățeni morți și răniți”, a declarat sindicatul lucrătorilor într-o declarație în care anunță greva.

„Lipsa de respect arătată de-a lungul anilor de către guverne față de căile ferate grecești a dus la rezultatul tragic”, a adăugat acesta, conform Reuters.

Ministrul Transporturilor, Kostas Karamanlis, a demisionat în urma dezastrului, afirmând că își va asuma responsabilitatea pentru „eșecurile de lungă durată” ale autorităților de a repara un sistem feroviar despre care a spus că nu este adaptat pentru secolul XXI.

Dar în fața unui spital unde au fost aduse cadavrele victimelor accidentului de tren, a fost atârnat un banner care susținea că orice deficiențe sistemice vor fi acoperite în cadrul anchetei oficiale aflate în curs de desfășurare.

La manifestație tăcută organizată miercuri în Larissa pentru comemorarea victimelor incidentului, un manifestant a declarat că a simțit că dezastrul a fost doar o chestiune de timp.

Rețeaua feroviară părea problematică, cu personal uzat și prost plătit”, a declarat Nikos Savva, un student la medicină din Cipru, pentru agenția de presă AFP.

Șeful de gară arestat nu ar trebui să plătească prețul „pentru un întreg sistem bolnav”, a adăugat el.

Procesul privind recunoașterea victimelor va deveni din ce în ce mai dificil pe măsură ce vor fi recuperate tot mai multe rămășițe ale celor care se aflau în fața trenului de pasageri și care au suportat din plin impactul frontal și incendiul care a distrus apoi vagoanele lor.

Purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Varthakogiannis, a declarat că temperaturile din interiorul primului vagon au atins 1.300C, ceea ce a făcut „dificilă identificarea persoanelor care se aflau înăuntru”.