Proteste violente în Franța. Peste două milioane de oameni au ieșit în stradă, revoluție la Paris VIDEO

de: Dumitrescu Andrei
07 03. 2023

Acțiunile sindicale din Franța, legate de revizuirea planificată de guvern a sistemului de pensii, vor provoca din nou marți perturbări grave în transportul public, au anunțat duminică ministrul transporturilor și mai multe autorități de transport public.

Pentru a șasea oară de la începutul anului, sindicatele fac apel la o zi de greve și demonstrații la nivel național, cu scopul de a repeta participarea numeroasă înregistrată la primul protest major din 19 ianuarie, când peste un milion de persoane au mărșăluit împotriva reformei pensiilor.

„Vor fi efecte foarte puternice”, a declarat ministrul Transporturilor, Clement Beaune, într-un interviu acordat postului de televiziune France 3, adăugând că se așteaptă ca greva să fie „una dintre cele mai dificile” pentru călători de la începutul protestelor.

Franța, paralizată de proteste

Update 7 martie, ora 17.57. Peste două milioane de francezi au ieșit în stradă. Sunt ciocniri între demonstranți și forțele de ordine, manifestanții vandalizând tot ce prind în cale.

Știrea inițială: Marți, serviciile de transport se alătură unei greve nedeterminate care va duce la reducerea drastică a serviciilor la nivel local, regional și internațional. Acestea vor afecta serviciile feroviare, de autobuz și aviație din Franța, fiind așteptate servicii reduse, cu excepția orelor de lucru de vârf, și blocaje către marile orașe.

Ziua de 7 martie va marca cea de-a șasea zi de acțiuni sindicale din ianuarie, din cauza planurilor guvernamentale de reformare a drepturilor de pensie în Franța și de creștere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, în urma cărora peste un milion de persoane au ieșit în stradă și care, de data aceasta, speră sindicatele, vor paraliza țara.

Spre deosebire de grevele anterioare, principalele confederații sindicale franceze – inclusiv CFDT și CGT – au anunțat „grèves reconductibles”, ceea ce înseamnă că lucrătorii vor vota la sfârșitul fiecărei zile de grevă dacă vor continua sau nu acțiunile sindicale. Fără o dată fixă de încheiere, sindicatele speră că grevele continue au potențialul de a perturba viața de zi cu zi și de a amenința economia atât de grav încât să forțeze guvernul să se supună.

„Pentru mulți va fi o adevărată bătaie de cap”

Unele sindicate, cum ar fi sindicatul CGT, au cerut o grevă continuă la rafinării și la operatorul național de căi ferate SNCF.

„Trecem la o viteză superioară”, a declarat șeful CGT, Philippe Martinez, pentru săptămânalul francez JDD. „Mingea este acum în terenul președintelui. Depinde de el să retragă această reformă”, a spus el, referindu-se la președintele Emmanuel Macron.

Macron face presiuni pentru această reformă, care ar crește vârsta minimă de pensionare de la 62 la 64 de ani, considerând-o vitală pentru a evita colapsul sistemului public de pensii.

Grevele au redus deja producția de energie la unele dintre centralele nucleare ale EDF.

SNCF a precizat într-o declarație că se așteaptă ca un tren de mare viteză din cinci să circule marți. Aproape toate trenurile sale regulate Intercites vor fi anulate, a prezis aceasta.

RATP, operatorul de transport public pentru regiunea Ile-de-France din jurul Parisului, a declarat, de asemenea, că liniile de metrou și trenurile suburbane vor fi puternic perturbate, unele linii de metrou circulând doar la orele de vârf.

Autoritatea aeronautică DGAC din Franța a declarat la începutul acestei săptămâni că a cerut companiilor aeriene să reducă zborurile cu 20% pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris și cu 30% pe aeroportul Orly în perioada 7-8 martie.