Proteste în masă în Israel, după planurile controversate de reformă judiciară

de: Anca Lupescu
13 02. 2023

Zeci de mii de israelieni au protestat în fața parlamentului lor împotriva controversatelor planuri de reformă judiciară care au divizat țara.

Israelienii au ieșit în stradă

Israelul a înregistrat unele dintre cele mai mari demonstrații din ultimii ani de când planurile au fost dezvăluite luna trecută.

Dacă vor fi adoptate, acestea ar reduce puterea Curții Supreme și ar da guvernului mai mult control asupra numirilor judiciare.

Criticii spun că acestea vor submina democrația; guvernul susține că reformele o vor consolida.

Într-un pas neobișnuit, președintele american Joe Biden a părut să critice propunerile în forma lor actuală în comentariile tipărite duminică în New York Times – o raritate ca un lider american să își exprime opinia cu privire la chestiuni constituționale în Israel.

Propriul președinte al Israelului, Isaac Herzog, a avertizat că țara se află în pragul unui colaps constituțional și social. Implicarea președinților israelieni în chestiuni politice este, de asemenea, rară, întrucât funcția este considerată o figură neutră din punct de vedere politic.

Demonstrațiile de luni sunt cele mai recente dintre protestele săptămânale în masă împotriva reformelor.

Planurile vor politiza sistemul judiciar

Opozanții spun că planurile vor politiza sistemul judiciar și ar putea duce la un guvern autoritar.

Premierul Benjamin Netanyahu spune că sistemul actual, în care legile adoptate de un parlament ales pot fi anulate de Curtea Supremă, este nedemocratic.

Printre reformele planificate, capacitatea Curții Supreme de a anula legile ar fi puternic slăbită. O majoritate simplă în Knesset (parlamentul israelian) ar avea, de asemenea, puterea de a anula hotărârile judecătorești.

De asemenea, reformele ar conferi guvernului o mai mare influență asupra comitetului care numește judecătorii, inclusiv la Curtea Supremă.

Ministrul israelian al justiției, Yariv Lavin, care a prezentat aceste planuri, i-a acuzat pe opozanți – inclusiv pe procurorul general și pe președintele Curții Supreme – că încearcă să „dea o lovitură de stat” împotriva lui Netanyahu, după ce a fost depusă o petiție la tribunal pentru a-l declara pe prim-ministru inapt pentru funcție.