Proteste în penitenciarele din România. Predoiu: „E nevoie urgentă de angajați”. Ce plan are Ministerul Justiției

de: Denisa Dudescu
31 05. 2023

Poliţiştii de penitenciare au protestat, miercuri, în mai multe penitenciare din țară, aceștia au refuzat timp de 4 ore să schimbe tura de seară. Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, s-a întâlnit azi cu liderii de sindicat și a spus că se caută soluții mai ales pentru a acoperi deficitul de personal, însă nu a menționat și cum va face acest lucru, ba chiar a spus că în următorii ani se așteaptă să se ajungă la un număr de 20.000 de angajați în sistem. Angajații se plâng de faptul că meseria de polițist de penitenciar nu mai este atractivă pentru tineri, iar condițiile de muncă sunt extrem de grele.

Întâlniri cu Ministrul Justiției

Update 31 mai ora 15:07: Liderii de sindicat au fost chemați azi la o discuție cu Ministrul Justiției. S-a discutat despre situația angajaților, dar și care sunt soluțiile pentru a remedia situația, mai ales a deficitului de personal, una dintre cele mai mari probleme.

„Îmi mențin angajamentul ca polițiștii de penitenciare vor avea aceleași drepturi ca toți ceilalți angajați din familia ocupațională apărare, ordine publică și siguranță națională, pe baza discuțiilor pe care le-am avut în trecutul apropiat cu dl. Prim-Ministru și cu dl. ministru al Afacerilor Interne.

Pe termen scurt, în următorii 1-2 ani trebuie ocupate locurile vacante și cooptați în aparatul sistemului penitenciar 1-2.000 de polițiști de penitenciar, pentru a se depăși zona critică din punct de vedere al resurselor umane.

Totodată, este important să ajungem în următorii ani la un necesar de 20.000 de angajați pentru a răspunde provocărilor sistemului penitenciar evaluate și determinate științific pe baza tuturor criteriilor care țin de siguranța deținerii și calitatea actului profesional desfășurat de polițiștii de penitenciare.

Respectarea unui astfel de parametru ar elimina fenomenul orelor suplimentare, care ar conduce la creșterea siguranței și reducerea costurilor bugetare”, a transmis Cătălin Predoiu,  ministrul Justiției, la finalul discuției.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, discuții cu sindicaliștii din penitenciare

Proteste în mai multe penitenciare din țară

Update 31 mai ora 10:40: Poliţiştii de penitenciare protestează, miercuri, în mai multe penitenciare din țară. Angajații refuză să intre în tură și să înlocuiască tura de seară, aceștia sunt nemulțumiți de salariile mici, dar și de intenția coaliției de guvernare de a schimba legea pensiilor speciale.

Peste 200 de poliţişti de la Penitenciarul Rahova refuză să intre în tură în semn de protest. Angajații din penitenciare nu vor intra timp de 2-4 ore în program.

„Penitenciarele s-au blocat. Polițiștii de penitenciare refuză să mai între în serviciu din cauza modificării condițiilor de pensionare. Lipsa predictibilității în ceea ce privește pensionarea, salarizarea, cariera polițiștilor de penitenciare a condus la blocarea poliției penitenciare. ”, au transmis reprezentanții Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Aproape 70 de angajaţi ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi au refuzat să intre la muncă miercuri dimineaţă. Oamenii au venit la muncă, însă nu a intrat în tură pentru a schimba tura de seară care este deja la serviciu de 12 ore.

Deținuții sunt în celulă, însă nu vor fi duși la instanță

Și la Penitenciarul Pelendava din Craiova salariații au refuzat să intre la muncă în această dimineață.

„Personalul operativ din Penitenciarul Pelendava s-a prezentat la serviciu dar nu a intrat în unități. Tura operativă intrată în serviciu de 12 ore în seara zilei de 30.05.2023 nu a fost schimbată, apelul deținuților nu s-a realizat, iar o serie lungă de structuri și activități sunt blocate (vizite, plimbări, puncte de lucru interioare si exterioare, prezentări la instanțe, transferuri etc).

Acțiunea va fi menținută pe durata a cel puțin 4 ore”, a transmis  Alin Popescu, prim vicepreședintele Sindicat Phoenix-Pelendava.

Revendicările polițiștilor din penitenciare

  • Acordarea salariilor prevăzute în Legea-cadru nr 153/2017;
  • Aplicarea legii pensiilor militare făra modificări;
  • Actualizarea și indexarea pensiilor militare;
  • Plata normei de hrană la valoarea actualizata, fără plafonări;
  • Plata normei de echipare la valoarea actualizată, fără plafonări;
  • Plata salariului de grad la valoarea actualizată, fără plafonări;
  • Deblocarea posturilor vacante;

„Am colegi care lucrează pe 1.000 de euro salariu, efectiv colegii mei fac penitență ca un deținut. Dacă un deținut stă în medie 3 ani și 4 luni în penitenciare, un polițist de penitenciare stă 23 de ani și este plătit cu 1.000 de euro pe lună.

Se acordă 195 de lei pe zi pentru un deținut, a adică aproape 6.000 de lei pe lună, cu un profesor cheltuiește 2.400 de lei pe lună, iar cu un agent din penitenciare 4.000 de lei. Nu vrea nimeni să facă pușcărie pe 4.000 de lei, iar cei care ne critică să vină să vadă cum se lucrează”, a declarat Cosmin Dorobanțu, liderul FSNAP, pentru Playtech.ro.

Greva japoneză

Știrea inițială: Polițiștii din penitenciare au fost azi în grevă japoneză. Aceștia au purtat o banderolă albă pe braț, pentru a atrage atenția clasei politice cu privire la dezastrul în care se află penitenciarele din cauza proastei guvernări PNL-PSD-UDMR.

Greva japoneză de marți va fi urmată de blocarea la propriu a penitenciarelor, anunță  Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

„Miercuri, 31.05.2023 polițiștii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu și a lui Nicolae Ciucă.

Protejarea pensiilor militare vehement trâmbițată în spațiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciuna și o înșelătorie de proporții, la fel cum este guvernarea PSD-PNL”, se arată în comunicat.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) anunță că polițiștii de penitenciare vor începe de miercuri blocarea penitenciarelor prin “exces de zel”. Primul penitenciar blocat prin “exces de zel” va fi Craiova, urmat de Bistrița și Bacău. 

„Metoda excesului de zel a fost preferată pentru că polițiștii de penitenciare nu au dreptul la grevă. În schimb, metoda ocolitoare a grevei și anume “excesul de zel” înseamnă respectarea cu strictețe a legilor, regulamentelor și procedurilor interne care blochează poliția penitenciară.

Birocrația, lipsa de personal și precaritatea dotărilor pot determina ca prima activitate dintr-o pușcărie și anume “accesul angajaților în penitenciar” să dureze aproximativ 4 ore, activitate care în mod obișnuit durează aproximativ 45 de minute”, a mai transmis FSNAP.

Sindicaliștii din poliție amenință și ei cu greva. Ce au discutat azi cu Bode

Membrii Sindicatului Polițiștilor au protestat, marți, în faţa sediului Ministerului de Interne, fiind nemulțumiți de situaţia învăţământului de specialitate. Tinerii se feresc să mai urmeze școlile de poliție, iar în această sesiune de examene nu se ocupă nici măcar locurile scoase la concurs. Printre nemulțumiri se numără: salariile mici, dar și condițiile grele de muncă.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual a transmis într-un comunicat de presă că ministrul de Interne, Lucian Bode, a propus intrarea în grila de salarizarea de la 1 iulie şi acordarea sporurilor la nivelul noului salariu începând cu 1 august, însă reprezentanţii sindicatului au solicitat ca salarizarea conform noii grile să se facă de la 1 iunie, să se acorde norma de hrană actualizată şi pensiile militare să fie scoase din PNRR.

„La data de 29.05 2023 SNPPC a anunțat declanșarea protestelor începând cu ziua de 06.06.2023.  În acest context la data de 30.05.2023 o delegație SNPPC a participat la o întâlnire cu dl ministru Lucian Bode și cu reprezentanții altor sindicate din MAI. 

Domnul ministru Lucian Bode a propus intrarea în grila de salarizarea cu 1 iulie 2023 cu plata pe 14 august și acordarea sporurilor la nivelul noului salariu de funcție începând cu 1 august cu plata pe 14 septembrie 2023”, au transmis sindicaliștii într-un comunicat de presă.