Profeția celui mai mare om de știință despre inteligența artificială. Cum arată viitorul și sfârșitul omenirii după celebrul Stephen Hawking

de: Andrei Tilimpea
02 05. 2023

Cu mult înainte ca Elon Musk și co-fondatorul Apple, Steve Wozniak, să semneze o scrisoare prin care avertizează că inteligența artificială prezintă „riscuri profunde” pentru umanitate, Stephen Hawking a tras un semnal de alarmă cu privire la tehnologia care evoluează rapid.

„Dezvoltarea inteligenței artificiale complete ar putea semna sfârșitul rasei umane”, a spus Hawking pentru BBC într-un interviu în 2014.

Hawking a fost lăsat în imposibilitatea de a vorbi în 1985 și s-a bazat pe diferite moduri de a comunica, inclusiv pe un dispozitiv generator de vorbire condus de Intel, care i-a permis să folosească mișcările faciale pentru a selecta cuvinte sau litere care au fost sintetizate în vorbire.

Comentariul lui Hawking pentru BBC în 2014 că inteligența artificială ar putea „sta la baza sfârșitului rasei umane” a fost un răspuns la o întrebare despre potențiala reînnoire a tehnologiei vocale pe care se baza. El a declarat pentru BBC că formele de bază ale inteligenței artificiale s-au dovedit deja puternice, dar crearea de sisteme care rivalizează cu inteligența umană sau o depășește ar putea fi dezastruoasă pentru rasa umană.

„Ar decola de la sine și s-ar reproiecta într-un ritm din ce în ce mai mare”, a spus el.

„Oamenii, care sunt limitați de evoluția biologică lentă, nu ar putea concura și ar fi depășiți”, a adăugat Hawking.

Inteligența artificială și viitorul

La câteva luni după moartea sa, ultima carte a lui Hawking a apărut pe piață. Intitulată „Răspunsuri scurte la întrebări mari”, cartea sa a oferit cititorilor răspunsuri la întrebările pe care le punea frecvent. Cartea de știință a scos în evidență argumentul lui Hawking împotriva existenței lui Dumnezeu, modul în care oamenii vor trăi probabil în spațiu într-o zi și temerile lui legate de ingineria genetică și încălzirea globală.

Inteligența artificială a ocupat, de asemenea, un loc în fruntea listei sale de „întrebări mari”, susținând că este „probabil ca computerele să-i depășească pe oameni în ceea ce privește inteligența” în decurs de 100 de ani.

„Ne putem confrunta cu o explozie de inteligență care în cele din urmă are ca rezultat mașini a căror inteligență o depășește pe a noastră cu mai mult decât a noastră o depășește pe cea a melcilor”, a scris el.

El a susținut că computerele trebuie antrenate pentru a se alinia obiectivelor umane, adăugând că a nu lua în serios riscurile asociate cu inteligența artificială ar putea fi „cea mai mare greșeală a noastră vreodată”.

„Este tentant să respingem noțiunea de mașini extrem de inteligente ca fiind o simplă ficțiune științifico-fantastică, dar aceasta ar fi o greșeală – și poate cea mai mare greșeală a noastră vreodată.”

Declarațiile lui Hawking  revin în actualitate odată cu îngrijorările din partea lui Elon Musk și a cofondatorului Apple, Steve Wozniak, într-o scrisoare publicată în martie. Cei doi lideri tehnologici, împreună cu mii de alți experți, au semnat o scrisoare care solicita o pauză de cel puțin șase luni în construirea unor sisteme AI mai puternice decât chatbot-ul OpenAI GPT-4.

„Sistemele AI cu inteligență competitivă umană pot prezenta riscuri profunde pentru societate și umanitate, așa cum arată cercetările ample și recunoscute de laboratoarele de inteligență artificială de top”, se arată în scrisoare, publicată de organizația nonprofit Future of Life.

ChatGPT, cutia Pandorei

ChatGPT de la OpenAI a devenit baza de utilizatori cu cea mai rapidă creștere, cu 100 de milioane de utilizatori activi lunar în ianuarie, deoarece oamenii din întreaga lume s-au grăbit să folosească chatbot-ul, care simulează conversații asemănătoare oamenilor pe baza solicitărilor primite. Laboratorul a lansat cea mai recentă iterație a platformei, GPT-4, în martie.

În ciuda apelurilor de a întrerupe cercetarea la laboratoarele de inteligență artificială care lucrează la tehnologii care ar depăși GPT-4, lansarea sistemului a servit ca un moment de cotitură care a reverberat în industria tehnologiei și a catapultat diverse companii să concureze în construirea propriilor sisteme de inteligență artificială.

Google lucrează pentru a-și revizui motorul de căutare și chiar pentru a crea unul nou care se bazează pe AI; Microsoft a lansat „noul motor de căutare Bing” descris drept „copilotul alimentat de AI pentru web” al utilizatorilor; iar Musk a spus că va lansa un sistem AI rival pe care l-a descris drept „căutare maximă a adevărului”.

Hawking a sfătuit, în anul anterior morții sale, că lumea trebuie să „învețe cum să se pregătească și să evite riscurile potențiale” asociate cu inteligența artificială, argumentând că sistemele „ar putea fi cel mai rău eveniment din istoria civilizației noastre”. El a remarcat, totuși, că viitorul este încă necunoscut și AI s-ar putea dovedi benefică pentru umanitate dacă este antrenat corect.

„Succesul în crearea unei inteligențe artificiale eficiente ar putea fi cel mai mare eveniment din istoria civilizației noastre. Sau cel mai rău. Doar că nu știm. Așadar, nu putem ști dacă vom fi infinit ajutați de inteligență artificială, sau ignorați de ea și marginalizați, sau probabil distruși de ea”, a spus Hawking în timpul unui discurs la conferința de tehnologie Web Summit din Portugalia în 2017.