Primul aliment printat 3D a ajuns în magazine. Cum a fost realizat somonul vegan, care sunt avantajele producerii sale

de: Gabriel Peneș
19 09. 2023

După carnea sintetică, probabil credeai că le-ai văzut pe toate. Dar, un startup austriac a decis să meargă și mai departe, astfel încât a creat primul produs animal imprimat 3D destinat comercializării. Este vorba, mai precis, de somonul vegan 3D. Acesta poate fi deja găsit pe rafturile supermarketurilor din Austria.

Primul aliment printat 3D a ajuns în magazine

Neobișnuitul produs a fost numit „THE FILET – Inspired by Salmon” de către cei care l-au creat, startup-ul austriac  specializat în tehnologii alimentare. Revo Foods. Este primul de acest fel care ajunge în magazine, putând fi cumpărat.

„Odată cu această bornă a imprimării 3D a mâncării la scară industrială, intrăm într-o fază revoluționară și creativă a alimentelor, o eră ce se modelează în funcție de nevoile și preferințele consumatorilor”, a declarat CEO Revo Foods, Robin Simsa, pentru IFLScience.

Ca multe produse ce înlocuiesc carnea, alternativa la somon este făcută din microproteine obținute din ciuperci filamentare în care este integrată grăsime vegetală. Produsul imită gustul și textura somonului file clasic.

Somonul 3D conține o varietate de vitamine – la fel ca varianta animală a acestuia – inclusiv acizi grași omega-3. De asemenea, are și un conținut mare de proteine, 9,5 grame la 100 de grame, deși acest nivel este mai scăzut decât cel ce se regăsește în aceeași cantitate de somon normal.

Revo Foods a lucrat împreună cu un alt startup, Mycorena, pentru a crea o tehnologie care să genereze microproteine specifice, pentru a fi folosite la imprimarea 3D.

Cum a fost realizat somonul vegan, care sunt avantajele producerii sale

Cercetătorii muncesc de câțiva ani la producerea de produse alimentare 3D, având „în portofoliu” creații precum plăcintă coaptă cu laser și carne crescută în laborator.

Principalul scop al acestui produs 3D, potrivit Revo Foods, este de a oferi o alternativă mai prietenoasă cu mediul înconjurător la practicile tradiționale de pescuit și acvacultură.

Se estimează că 60% din stocurile globale de pește sunt supra-exploatate. Tehnologia 3D oferă o soluție pentru producerea de produse din pește fără a dăuna populațiilor de pește.

În plus, un alt avantaj major al produsului 3D este capacitatea de personalizare. Peștele poate fi produs cu un conținut scăzut de colesterol, un raport ridicat de acizi grași sănătoși și fără poluanții adesea găsiți în cel real.

Emisiile de gaze cu efect de seră sunt una dintre marile probleme ale industriei alimentare, astfel că produsele 3D au devenit o preocupare majoră pentru multe companii, și în special cele din industria piscicolă.

Se estimează că producția alimentară este responsabilă pentru circa 25%  din totalul acestor emisii, dintre care 31% provin de la depozitele  și fermele de pește, iar 18% de la elemente din lanțul de aprovizionare, precum procesarea și transportul.

În schimb, conform Revo Foods, producția de somon vegan 3D folosește între 77% și 86% mai puțin dioxid de carbon, și 95% mai puțină apă proaspătă decât capturarea și procesarea tradițională a somonului.

Rămâne de văzut dacă produsul va avea succes, dar indiferent de acest lucru este clar că, la ora actuală, comercializarea primului produs alimentar printat 3D marchează începutul unei noi ere în producția de alimente.