Câte cazuri de Flurona sunt în România. Anunț de la INSP, simptomele sunt agresive

de: Cătălina Burghelea
12 01. 2023

Noi cazuri de îmbolnăvire simultană cu gripă şi coronavirus în România. Infecţia dublă se numește Flurona, iar medicii avertizează că simptomele sunt extrem de serioase, pacienţii având nevoie de internare pentru tratament.

Flurona: infecția simultană cu gripă și COVID

Update 12 ianuarie, ora 16.11. Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunță că, de la începutul sezonului, au fost înregistrate 15 co-infecţii cu virus gripal şi SARS-COV-2. Această dublă îmbolnăvire poartă numele de Flurona.

Update 11 ianuarie, ora 19.06. Reprezentanții DSP Sibiu confirmă trei pacienți cu Flurona (gripă + COVID), doi fiind internați în secția de infecțioase și unul în ATI.

Știrea inițială: Cazurile de Fluronă au fost confirmate la spitalul Matei Balş din Capitală. Pacienţii au acuzat dureri crunte de cap, de mușchi sau de articulații.

„Dacă la gripă lucrurile sunt destul de clare, pentru că este acea afecţiune care te pune la pat, cu o simpotomatologie care debutează brusc, dureri musculare, articulare, în cazul în care vorbim că avem două virusuri concomitent, simpomatolgia este mai zgomotoasă. Pacientul resimte într-un ritm mai mare”, a precizat medicul infecţionist Adrian Marinescu.

Care sunt simptomele

Din cauză că evoluţia bolii este imprevizibilă, internarea devine obligatorie, mai ales că toţi pacienţii cu dublă infectare au fost până acum copii. Doctorii români atrag atenția că Flurona este o afecțiune care te pune la pat, având o simptomatologie agresivă, cu dureri crunte de cap, musculare și articulare.

„Ne așteptăm ca în viitorul apropiat, având foarte multe cazuri de gripă, să discutăm despre foarte multe astfel de situații. Nu va fi o explozie, dar vom avea concomitent cele două virusuri.

Vorbim despre o simptomatologie zgomotoasă, pentru că este o însumare care ține de gripă și ține în același timp și de COVID, cu dureri de intensitate crescută musculare, articulare, dureri de cap, stare generală modificată, dar mult mai important este riscul pe care îl avem de a ajunge la complicații, mai ales la persoanele care sunt vulnerabile, adică cei care au boli cronice, persoanele care au o vârstă avansată, și o atenție sporită trebuie să o acordăm copiilor mici.

În astfel de cazuri, când prin testare avem cele două virusuri, este important să se facă un consult medical de specialitate, să fie o evaluare corectă, și probabil că trebuie și o monitorizare cu spitalizare pentru o perioadă, în așa fel încât să ne asigurăm că nu apar forme severe care să pună viața pacientului în pericol”, a punctat medicul Marinescu la Antena 3 CNN.

Nu este numele unui nou virus sau tulpină de SARS-CoV-2

„Flurona” este un cuvânt în vogă, ce descrie o situație în care un singur pacient este diagnosticat atât cu COVID-19, cât și cu gripă simultan. Pentru a clarifica, acesta nu este numele unui nou virus sau tulpină de SARS-CoV-2. De asemenea, nu este un diagnostic oficial sau termen medical.

Încă din ianuarie 2020, la scurt timp după izbucnirea epidemiei de COVID-19, un studiu retrospectiv a constatat că 57% dintre cei 307 pacienți spitalizați cu noul coronavirus în Wuhan (China) au fost testați pozitiv pentru gripă. Procentul a scăzut la 0,9% în martie, probabil datorită sfârșitului sezonului clasic de gripă și a controlului strict al infecțiilor în timpul pandemiei.