Lovitură pentru piața imobiliară din România. Prețurile la apartamente, mărite la maximum de la 1 ianuarie 2024: de ce vin scumpirile

de: Mădălina Bahrim
30 09. 2023

Piața imobiliară românească urmează să fie lovită de un val de scumpiri, de la 1 ianuarie 2024, iar cauzele sunt multiple.

De ce se scumpesc apartamentele în România?

În primul rând, vorbim despre o scumpire generată de cele mai recente modificări fiscale aduse de Guvern.

Concret, s-a decis majorarea TVA de la 5% la 9% pentru apartamentele mai ieftine de 120.000 de euro.

Această schimbare fiscală va aduce o scumpire de mii de euro per imobil, anticipează economiștii.

Vom plăti mai mult pe apartamente, de anul viitor

Pe de altă parte, o altă cauză ce ar putea sta la baza scumpirii apartamentelor în 2024 ar putea fi generată de scăderea ofertei.

„Nu aș lega-o neapărat de situația economică și nici de anotimp. A fost un an extraordinar de greu pentru piața imobiliară.

Aș lega-o foarte mult de contextul inflației, inflația care a înregistrat niște cote incredibile la finalul anului trecut. Abia acum a început să se mai tempereze. Aș lega-o de creditare. Creditarea care a fost extraordinar de scumpă și de restrictivă, ceea ce a diminuat foarte mult apetitul cumpărătorilor în a face achiziții imobiliare, de unde, implicit, și dezvoltatorii au preferat să nu-și investească banii în proiecte noi.

Impactul, pe de altă parte, s-a simțit foarte mult în piața chiriilor. Ați văzut ce s-a întâmplat în acest an? Am ajuns cu creșteri de chirii între 14 și aproape 20 %, în anumite zone, fiind în punctul în care deja chiriile, în mare parte din zonele fierbinți din orașele mari, au depășit cuantumul ratelor bancare. Așadar, scăderea numărului de autorizații de construcție e în directă corelare cu scăderea numărului de credite, a volumului de credite, a interesului clienților cumpărători în a își lua un credit în această perioadă, dar chiar și a restricțiilor de a lua un credit”, a explicat Alex Printz, expert în imobiliare, citat de B1tv.ro.

Conform celor mai recente date ale INS, în luna august 2023, s-au eliberat 3115 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 1,9%, faţă de luna iulie 2023 şi în scădere cu 23,0%, faţă de luna august 2022. De asemenea, mai notează instituția citată, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2023, s-au eliberat 23311 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 23,9% faţă de perioada similară din 2022.

Primele semne ale crizei în imobiliare

„În luna august 2023 se evidențiază o scădere atât a numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale (-23,0%) cât şi a suprafeței utile totale (-31,7%), comparativ cu luna august 2022. În profil teritorial, această scădere a numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale (-928 autorizații) este reflectată în toate regiunile de dezvoltare: Nord-Vest (-198 autorizaţii), Nord-Est (-150), Sud-Muntenia (-113), Sud-Vest Oltenia (-107), Sud-Est (-99), Vest şi Centru (-91, fiecare) şi Bucureşti-Ilfov (-79)”, se arată în comunicatul INS.