Prețurile din România, comparativ cu cele ale țărilor din UE: cât plătim, pentru ce

de: Ozana Mazilu
27 01. 2023

România avea cele mai mici prețuri din UE în 2021. Iată ce arată datele oficiale.

Țara noastră a înregistrat în 2021 cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, în cadrul statelor membre ale Uniunii Europene: acesta era cu 45% mai mic decât media UE.

Conform datelor de Institutul Național de Statistică, pe baza calculelor Eurostat, România, împreună cu alte cinci state membre au înregistrat în anul 2021 valori ale indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza PPC, care se situează în intervalul 70% – 80% față de media Uniunii Europene. România a ajuns în 2021 la 74% din media UE.

Prețurile din România în 2021

Datele au fost colectate din modelele de consum din 36 de țări europene participante.

Așadar, în 2021, pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final se plăteau 100 euro la nivelul Uniunii Europene, 144 euro în Irlanda și 55 euro în România.

Indicii nivelului prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației, în anul 2021 (%) Sursa: Eurostat

Potrivit Comunicatului Eurostat, România era cel mai ieftin stat membru pentru grupa “Alimente și băuturi nealcoolice” (70%), iar la polul opus se află Luxemburg. De asemenea, vecinii noștri bulgari au înregistrat acum doi ani cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupele “Băuturi alcoolice și tutun” (65%), „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (77%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (36%).

Tot acum doi ani, țara noastră avea cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupa “Recreere și cultură” (63%) dintre țările UE, precum și pentru grupa “Transport” (69%), alături de Bulgaria.

România, împreună cu alte cinci state membre (Polonia, Portugalia,Ungaria, Letonia și Croația), înregistra, în 2021, valori ale indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza PPC, ce se situează în intervalul 70% – 80% față de media Uniunii Europene. Cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, în anul 2021, a fost înregistrată de Bulgaria, cu 43% sub media UE.