Prețul gazelor naturale a crescut cu aproape 40%. Cât costă un megawatt

de: Anca Lupescu
10 08. 2023

Prețurile europene la gazele naturale au urcat miercuri cu aproape 40%, în condițiile în care potențiala întrerupere a aprovizionării globale cu gaze naturale lichefiate din Australia a speriat comercianții care au pariat pe noi scăderi de preț.

Majorare imensă a prețurilor la gaze

Prețurile la Title Transfer Facility, referința europeană, au crescut la peste 43 de euro pe megawatt oră, față de aproape 30 de euro marți, atingând cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii iunie.

Creșterea a fost declanșată de rapoartele potrivit cărora lucrătorii de la importante uzine de GNL din Australia plănuiau să intre în grevă în lupta pentru salarii mai mari și o mai bună siguranță a locului de muncă, iar mișcările pieței au fost exacerbate de unii traderi care au închis pariurile că prețurile gazelor vor scădea.

Mișcarea evidențiază faptul că, în ciuda faptului că nivelurile de depozitare a gazelor au crescut aproape de capacitate în UE, criza energetică care a zguduit continentul timp de aproape doi ani nu s-a încheiat încă, iar piețele sunt încă nervoase în legătură cu vulnerabilitatea aprovizionării.

În timp ce livrările de GNL australian ajung rareori direct în Europa, UE a devenit din ce în ce mai dependentă de încărcăturile globale de GNL transportate pe mare pentru a înlocui livrările rusești reduse de la războiul din Ucraina, scrie Financiar Times.

Ce spun analiștii

Analiștii au declarat că piețele au rămas prudente cu privire la orice potențială întrerupere a aprovizionării, chiar dacă prețurile sunt substanțial mai mici decât vârfurile din vara anului trecut, când tăierea livrărilor rusești prin conducte a propulsat gazul la maxime recorduri de peste 340 EUR/MWh.

„Chiar dacă depozitele de gaze sunt pline, asta nu înseamnă neapărat că totul este în regulă”, a declarat Callum Macpherson, șeful departamentului de mărfuri de la Investec.

„Totul se reduce la iarna pe care o vom avea, care este necunoscută în acest moment”, a spus el, adăugând că există încă „riscuri semnificative de coadă” în ceea ce privește situația gazelor din Europa.

UE a fost cel mai mare importator de GNL din lume anul trecut, deoarece a fost nevoită să înlocuiască gazul pierdut din gazoductele rusești. Rusia acoperea cândva aproximativ 40% din cererea de gaze a UE.

Australia este un furnizor vital pentru Asia, ceea ce ar putea să o pună în competiție cu Europa pentru încărcăturile disponibile, în cazul în care piața se restrânge.

„O reducere a ofertei australiene ar putea însemna că cumpărătorii asiatici ar putea intensifica achizițiile de la alți vânzători, cum ar fi SUA și Qatar, care pot … pivota între piețe”, a declarat firma de consultanță ICIS într-o notă.

Creșteri similare ale prețurilor au avut loc în câteva ocazii în acest an, dar acestea au avut tendința de a diminua câștigurile mai târziu în cursul zilei. Prețul petrolului a crescut și el miercuri, țițeiul Brent, referința internațională, extinzând creșterile recente declanșate de reducerile de producție ale Arabiei Saudite și Rusiei, ajungând la 87,65 dolari, cel mai ridicat nivel din ianuarie.