Premieră în știință: țesutul cerebral uman a fost implantat în creierul șobolanilor, pentru a ajuta la tratarea leziunilor cerebrale

de: Ozana Mazilu
09 02. 2023

Țesutul creierului uman a fost transplantat în creierul șobolanilor pentru a deschide calea pentru tratarea leziunilor cerebrale majore.

Un studiu revoluționar realizat de neurochirurgi a arătat că „organoizii creierului uman” sau bilele de neuroni de dimensiunea semințelor de susan au putut să se integreze în creierul șobolanilor, conectându-se cu sursele lor de sânge și comunicând cu neuronii șobolanilor.

Acest lucru ar putea duce, în cele din urmă, la posibilitatea ca medicii să crească bucăți de țesut cerebral din celulele proprii ale pacientului, în laborator, și să le folosească pentru a repara leziunile cerebrale cauzate de accidentele vasculare cerebrale.

Aceasta este prima dată când țesutul cerebral cultivat în laborator a fost implantat cu succes într-un loc de leziune, pentru a repara un creier adult, sugerând că ar putea exista aplicații clinice viitoare.

Țesutul cerebral uman, în creierul șoarecilor

„Acest lucru este incredibil de interesant pentru mine ca medic”, a spus Isaac Chen, medic și profesor asistent de neurochirurgie la Universitatea din Pennsylvania.

Studiul arată că atunci când sunt cultivați în condițiile potrivite, neuronii încep să formeze structuri minuscule asemănătoare creierului. Acest lucru le permite oamenilor de știință să investigheze condițiile de dezvoltare, cum ar fi autismul și o gamă largă de întrebări de bază din neuroștiință.

Cercetătorii au crescut organoizi din creierul uman într-un vas, până când au avut aproximativ 1,5 mm în diametru. Țesuturile au fost apoi transplantate în creierul șobolanilor adulți care au suferit leziuni la nivelul cortexului lor vizual.

În decurs de trei luni, organoizii s-au integrat cu creierul gazdei lor, conectându-se cu alimentarea cu sânge, extinzându-se la de câteva ori volumul inițial și trimițând proiecții care se legau cu neuronii șobolanului, potrivit studiului publicat în Cell Stem Cell.

„Nu ne așteptam să vedem acest grad de integrare funcțională atât de devreme”, a spus Chen.

Deși nu era clar cât de bine s-a îmbunătățit vederea șobolanilor, testele au arătat că neuronii umani declanșau semnale electrice atunci când șobolanii erau expuși la lumini intermitente.