Practica funerară macabră a oamenilor de acum 15.000 de ani. Ce se întâmpla cu morții, nu ai fi vrut să trăiești atunci

de: Gabriel Peneș
05 10. 2023

Aproape sigur nu ai fi vrut să trăiești cu circa 15.000 de ani în urmă și să fii părtaș la practica funerară macabră ce era o obișnuință pentru oamenii de atunci. Un studiu recent a descoperit noi dovezi despre ce se întâmpla cu trupurile celor decedați.

Ce practică funerară foloseau oamenii de acum 15.000 de ani

Oricât de dezgustător și-ar părea canibalismul era practica funerară standard a oamenilor ce trăiau în anumite zone din Europa acum 15.000 de ani. Studiul recent făcut de cercetătorii de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra și publicat pe site-ul instituției a implicat analize riguroase ale dovezilor genetice și arheologice.

Astfel, autorii studiului au descoperit rămășițe umane ce prezentau semne clare de mușcături și roadere, precum și de prelucrare a oaselor umane pentru crearea de unelte.

Citește și: Descoperirea care arată că strămoșii noștri erau canibali. Ce spun oamenii de știință

Magdalenienii este numele dat grupurilor de oameni care au trăit spre finalul Paleoliticului superior, cu aproximativ 10.000 – 17.000 de ani în urmă, spre sfârșitul ultimei ere glaciare.

Numele a fost derivat de la situl arheologic Abri de la Madeleine, situat aproape de Tursac, Dordogne, Franța, excavat încă din 1863 de către Gabriel de Mortillet.

Cât de răspândit era canibalismul

Epoca Magdaleniană se caracterizează prin producerea de lame și miniaturizarea uneltelor de piatră (microliți). Tot acum începe prelucrarea de fildeș și os, cu decor rafinat și coliere sunt realizate cu dinți de carnivore.

Noua dovadă despre canibalismul oamenilor de atunci reprezintă cea mai veche probă găsită până acum despre practica funerară din acele vremuri.

Citește și: Oamenii antici „reciclau” rămășițele strămoșilor lor. Cum foloseau craniile morților, de fapt

„Dovezile arheologice au arătat că practica canibalismului în multiple ocazii s-a răspândit de-a lungul nord-vestului Europei într-o perioadă scurtă de timp.

Acest comportament era parte din practica funerară a grupurilor de Magdalenieni și nu era făcută doar din simpla necesitate de hrănire”, a spus Dr. Silvia Bello, paleoantropolog și cercetător principal la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Practica funerară ciudată folosită și azi în Tibet

Cercetările s-au axat pe zona din jurul peșterii Gough, situată în Cheddar Gorge, un sit din Paleolitic celebru în lumea științifică pentru descoperirea de cupe făcute din cranii umane.

Urme de tăiere, mușcături și roadere au fost găsite pe aproximativ 100 de oase umane recuperate din peșteră, iar cercetătorii consideră că au acum suficiente probe în susținerea teoriei conform căreia canibalismul era o practică funerară comună printre membrii grupurilor de Magdalenieni.

Citește și: Miliardarul care ar fi fost mâncat de canibali. Tânărul aventurier a dispărut fără urmă pe o insulă sălbatică, povestea de film a lui Michael Rockefeller VIDEO

De-a lungul istoriei, oamenii au abordat tot felul de ritualuri legate de cei decedați și chiar și în ziua de azi există practici ce pot părea extrem de ciudate. În Tibet, de exemplu, există așa-numita „înmormântare în cer”, trupurile celor morți fiind lăsate în locuri speciale pentru a fi devorate de păsările prădătoare din zonă.

De asemenea, în SUA tot mai multe persoane aleg să devină, după moarte, compost uman. În plus, mai există și varianta ecologică a incinerării, numită „aquamation”, ce folosește descompunerea în apă a cadavrului în locul arderii acestuia.