Povestea femeii de 47 de ani care cere ajutor pentru a muri. Suferă de anorexie, iar guvernul canadian îi va oferi o moarte asistată
Femeia în vârstă de 47 de ani se luptă cu tulburarea de alimentație numită anorexie de zeci de ani. Lisa Pauli spune că a avut o relație disfuncțională cu corpul ei încă de la vârsta de 8 ani. Ajunsă la 47 de ani, femeia s-a săturat de suferință și își dorește să moară.
Femeia care apelează la autorități pentru a muri
În aceste zile, spune Pauli, cântărește aproape 42 de kilograme și poate sta zile întregi fără să mănânce alimente solide. Ea spune că este prea slabă pentru a căra cumpărăturile acasă fără să se oprească pentru pauze.
„Fiecare zi este un iad”, a spus ea. „Sunt atât de obosită. Sunt terminată. Am încercat totul. Simt că mi-am trăit viața”.
Pauli nu poate obține în mod legal ajutor medical pentru a muri – încă.
O extindere a criteriilor pentru moartea asistată medical, care intră în vigoare în martie 2024, va permite canadienilor ca Pauli, a căror singură afecțiune de bază este o boală mintală, să aleagă moartea asistată medical.
Canada a legalizat moartea asistată în 2016 pentru persoanele cu boli terminale și a extins-o în 2021 la persoanele cu afecțiuni incurabile, dar nu terminale. Modificările legale au fost precipitate de hotărârile judecătorești care au anulat interdicțiile de a ajuta oamenii să moară.
Noua dispoziție privind sănătatea mintală va face din Canada una dintre cele mai extinse țări din lume în ceea ce privește asistența medicală pe moarte (MAID), potrivit raportului unui grup de experți prezentat parlamentului canadian.
Susținătorii morții asistate – care este încă un concept nou în multe părți ale lumii – spun că este o problemă de autonomie personală.
Însă șase avocați pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și avocați religioși au declarat pentru Reuters că ritmul schimbărilor planificate în cadrul morții asistate din Canada aduce riscuri suplimentare ca oamenii să opteze pentru MAID pentru că nu au acces la serviciile sociale – a căror lipsă le-ar putea exacerba suferința.
Ce spune ministrul justiției din Canada
Ministrul canadian al justiției, David Lametti, a respins criticile potrivit cărora țara se mișcă prea repede sau că deschide sistemul la abuzuri. Unii avocați ai persoanelor cu dizabilități au cerut anularea cadrului actual, deoarece susțin că acesta pune în pericol persoanele cu dizabilități.
„Am ajuns unde suntem printr-o serie de pași foarte prudenți”, a declarat Lametti într-un interviu acordat Reuters în iunie. „A fost o evoluție lentă și atentă. Și sunt mândru de asta”.
În 2021, 10.064 de persoane au murit prin moarte asistată medical, aproximativ 3,3% din decesele din Canada în acel an. Asta în comparație cu 4,5% în Olanda și 2,4% în Belgia, unde moartea asistată este legală din 2002, potrivit datelor oficiale ale fiecărei țări.
În 2021-22, Quebecul a constatat că 15 decese asistate, adică 0,4% din total, nu au respectat regulile. Provincia a trimis cazurile către organismul medical autonom din Quebec și către unitățile medicale, a declarat purtătorul de cuvânt al provinciei, Marie-Claude Lacasse. În șase dintre aceste cazuri, persoana nu avea o afecțiune gravă și incurabilă, potrivit unei comisii provinciale.
Peste 30.000 de persoane au murit cu asistență medicală în Canada începând din 2016, dintre care mai mult de 10.000 în 2021, când legea a fost extinsă la persoanele ale căror decese nu erau „previzibile în mod rezonabil”.
Chiar și după modificarea legislației, aproximativ 98% dintre decesele asistate în 2021 au fost persoane considerate a fi aproape de moartea naturală, potrivit datelor Health Canada.
„Până acum, nimic din ceea ce văd nu sugerează că trebuie să ne facem griji că am mers prea departe”, a declarat Lametti.