Povara alegerii: de ce ne este uneori imposibil să facem alegerea corectă

de: Ozana Mazilu
26 05. 2023

Indiferent cine ești sau ce faci pentru a-ți câștiga existența, iei mii de decizii minore sau mai importante în fiecare zi. Majoritatea sunt relativ nesemnificative. De exemplu, ce vrei la micul dejun? Vrei cafea, ceai sau altceva? Ar trebui să-ți cumperi rochia aia, deși nu mai ai mulți bani până la salariu, sau îi pui la economii?

Alte decizii sunt mult mai complexe. Ar trebui să cauți un nou loc de muncă? Ar trebui să te muți într-un alt oraș? Ce zici să cumperi o casă sau să întemeiezi o familie? Aceste decizii cântăresc mai mult, deoarece îți pot afecta viața în multe feluri.

S-ar putea să simți că nu ești bun în a lua decizii (sau nu ești bun în a lua decizii bune). Cu toate acestea, este ceva cu care ne luptăm cu toții, datorită modului în care este făcut creierul nostru. În spatele fiecărei decizii, există factori psihologici secreți care modelează modul în care gândim și acționăm. Înțelegerea acestor factori îi poate face mai ușor de depășit.

Potrivit Psychology Today, cu cât ai mai multe opțiuni, cu atât șansele tale de nemulțumire cu alegerea aleasă sunt mai mari. Am simțit asta de multe ori în viața mea, dar nu știam că există cercetări solide în spate.

Una dintre cele mai grozave cărți pe această temă este „Paradoxul alegerii” de Barry Schwartz. În cartea sa, el susține că prea multe opțiuni de alegere produc, mai degrabă, frustrare decât eliberare. Având prea multe opțiuni din care să aleagă, oamenilor le este greu să aleagă.

Chiar dacă trecem peste frustrare și facem alegerea, suntem mai puțin mulțumiți de alegerea pe care o facem. Apoi începem să ne punem la îndoială alegerea. Cu cât alegerile tale sunt mai abundente, cu atât îți poți imagina mai ușor că există ceva mai bun acolo.

De ce nu suntem mulțumiți când facem o alegere

Imaginează-ți că ești într-un restaurant, unde ai zeci de opțiuni în meniu. Pe care o alegi? Îți plac atâtea. Ok, ai ales un fel de mâncare. Dai pagina, îți face cu ochiul altceva. Și tot așa… În final, alegi ceva și îi spui chelnerului cu jumătate de gură, neconvins fiind de alegerea ta. Dacă alt preparat era mai bun decât ce ai comandat tu?

Când vine mâncarea, parcă nici nu mai ești atât de satisfăcut de mâncare, pentru că sigur alt preparat avea un gust mult mai bun și nu l-ai comandat.

Pe de altă parte, în alte restaurante, unde ai cinci opțiuni în meniu, lucrurile sunt mai simple. Așa e și cu relațiile sau cu joburile. De ce nu, chiar și cu locuința pe care o închiriezi sau o cumperi.

Rețineți că creierul uman se așteaptă la perfecțiune și o urmărește. Nimic nu este perfect, dar perfecțiunea a fost în alegerea pe care ar fi trebuit să o fac, sau în următoarea alegere pe care o voi face, spune creierul uman defectuos. Regretul din creierul tău crește și satisfacția alegerii tale scade atunci când este prezentat cu abundență.

Celălalt motiv pentru care abundența de alegeri ne determină să fim nemulțumiți este costul de oportunitate. Felul în care oamenii prețuiesc ceva se bazează pe lucrurile cu care le comparăm. Atunci devine ușor pentru imaginația ta să surprindă cele mai bune caracteristici/beneficii ale alegerilor alternative pe care nu le-ai făcut. Chiar dacă alegerea pe care ai făcut-o este obiectiv grozavă (mâncarea pe care ai comandat-o la restaurant).

Un alt lucru care se întâmplă când ai prea multe opțiuni de a alege sunt „așteptările foarte mari”. Cu toate aceste opțiuni disponibile, așteptările tale față de alegerea pe care o faci crește. Dacă aveai una sau două opțiuni, așteptările nu erau mari sau nici măcar prezente. Cu toate acestea, dacă există o sută de opțiuni, cea pe care ai selectat-o ar trebui să fie perfectă. Alegerea ta nu va fi doar comparată cu o altă alegere, ci și cu așteptările tale generale de la toate alegerile cumulate.

Cineva mi-a spus odată că cheia pentru a fi fericit este gestionarea așteptărilor. Dacă nu ai așteptări mari, nu ești dezamăgit. Barry Schwartz susține că este mai greu să eviți „așteptările foarte mari” atunci când abundența de opțiuni este prezentă peste tot.

Cu toate că e complexă, ideea de alegere este relativ nouă. Majoritatea cronologiei umanității făcea cea mai bună alegere pentru a supraviețui. Luxul alegerii a venit cu adevărat după cel de-al Doilea Război Mondial. Urbanizarea și globalizarea au adus o abundență crescută în toate fațetele vieții într-un ritm rapid.

Ideea pe care încerc să o subliniez este că psihicul uman nu este dezvoltat pentru a face față abundenței și alegerii. Este un lucru nou pe care încă îl explorăm. Cu toate astea, unii oameni au gestionat cu siguranță abundența de alegeri mai bine decât alții.

Dacă eram nemulțumiți de alegerile noastre limitate de atunci, lumea era responsabilă. Cu toate acestea, cu abundența de opțiuni, devenim singurii responsabili. Mai ales dacă facem o alegere greșită.

Un alt studiu a arătat că, cu cât avem mai multe opțiuni, cu atât avem mai multe șanse să punem acea alegere „mâine”. Barry Schwartz argumentează că țările din lumea întâi suferă de paradoxul alegerii mai mult decât țările din lumea a treia.

De aceea, adesea, atunci când imigranții migrează din țările din lumea a treia în America de Nord, aceștia au succes. Au lăsat în urmă familia, prietenii și rădăcinile sale. Nu au avut de ales decât să aibă succes. Uneori, când oamenii sunt cu spatele la perete, singura alegere este să supraviețuiască sau să exceleze. Asta poate fi în avantajul tău.

În concluzie, ca urmare a faptului că avem libertatea de a alege, numeroasele alegeri ne lasă „paralizați”. În cazul căsătoriilor prestabilite, persoanele care au posibilitatea de a-și alege partenerii pot ajunge mult mai fericite decât o căsătorie prestabilită. Sau ar putea ajunge mai rău. De aceea, căsătoriile prestabilite sunt mai fericite „în medie”.

Libertatea de a alege este puternică dincolo de orice credință. Cerul este limita dacă faci alegerile corecte. Unii oameni nu ar putea suporta acel nivel de responsabilitate care vine cu abundența alegerilor. Numai tu poți să modelezi toate alegerile pe care le ai în față și să le transformi în ceva care să funcționeze pentru tine. A-ți alege calea în viață și a avea capacitatea de a face acest lucru într-o măsură bună este un lux pentru unii și un blestem pentru alții.