Poprire pe salariu: datorii la ANAF versus la bănci. Câți bani au voie să-ți oprească

de: Mădălina Bahrim
21 03. 2023

Numeroși români ajung în situația de a se trezi cu executări silite instituite pe conturile lor bancare și descoperă brusc faptul că nu se mai pot folosi de banii lor din cont, deși poate acele sume reprezintă remunerația pentru munca depusă de-a lungul unei luni întregi.

Poate fi frustrant și chiar revoltător să constați faptul că o autoritate a statului a decis că nu te mai poți folosi după bunul tău plac de banii tăi personali, doar pentru că ai o datorie de restituit. Sentimentul este de înțeles, însă la fel de bine trebuie să admiți faptul că fără astfel de posibilități legale, mulți dintre noi nu ne-am putea recupera niciodată anumite creanțe, dacă am avea parte de oameni rău intenționați ce nu ne restituie, spre exemplu, împrumuturile.

Poți fi în situația în care împrumuți un prieten cu o anumită sumă de bani, iar acesta refuză să ți-i mai înapoieze. Datorită faptului că există instituția executării silite, vei putea să ai pârghiile necesare pentru a-ți recupera paguba.

La fel procedează și băncile sau ANAF-ul, dacă unii români nu-și achită obligațiile pe care și le-au asumat, spre exemplu, într-un contract de credit.

Câți bani ți se pot opri din cont, pentru datorii la ANAF sau la bănci?

Dacă ai o datorie pentru care ANAF inițiază procedura de executare silită trebuie să știi că îți poate fi poprit cel mult 1/3 (când există o singură obligație) și poate ajunge până la 1/2 din salariul net, în cazul concursului de popriri sau a altor obligații (pensie alimentară sau obligații de întreținere).

În situația creditelor la bănci, executarea poate fi realizată numai prin intermediul executorului judecătoresc, iar sumele reținute (poprite) sunt similare celor din Codul de procedură fiscală (anterior menționate) și este guvernată de Codul de procedură civilă. Aici există și o excepție. În cazul în care suma netă care poate fi reținută (în speță 1/3 din venitul net) reprezintă mai puțin 50% din salariul minim pe economie, poprirea nu se instituie, reprezentând o formă de protecție socială pentru persoanele cu venituri reduse.

De departe cel mai important aspect legat de popririle pe conturi este acela că nu se pot institui astfel de măsuri asupra tuturor sumelor. Sunt exceptate de la poprire:

a) sumele care sunt destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege i asupra carora debitorul este lipsit de dreptul de dispozitie;

b) sumele reprezentand credite nerambursabile ori finantari primite de la institutii sau organizatii nationale și internationale pentru derularea unor programe ori proiecte;

c) sumele aferente platii drepturilor salariale viitoare, pe o perioada de 3 luni de la data infiintarii popririi. Atunci cand asupra acelui cont sunt infiintate mai multe popriri, termenul de 3 luni in care se pot efectua plati aferente drepturilor salariale viitoare se calculeaza o singura data de la momentul infiintarii primei popriri.